Hogyan változtak esküvői szokásaink? – Mi kerül az asztalra?

Dömsödiné Évi mutatja be a Séf Kft. ünnepi szolgáltatásaitA Szentesi Séf Kft. tavaly közel 30 lakodalom megrendezésében volt a házasulandók partnere. Dömsödi Imre mesterszakács, a cég egyik tulajdonosa azt mondja, ez az arány még jónak mondható, hiszen ismeretei szerint az ország más, gazdagabb vidékein sem jobbak a mutatók. Valamikor sokkal többen kötöttek házasságot, és vállalták fel a lakodalom szervezésének nem kis feladatát. Gyakoriak voltak a 250 fõs nagy lagzik, manapság már az is ritka, hogy 150-en üljenek asztalhoz.

Mennyiben változtak az ünnepi étkek az évek során?  – faggatom.
– Ha visszagondolok legalább 25 évvel korábbra, lényeges a változás. Akkor elmaradhatatlan volt a lakodalmi tyúkhúsleves, birkapörkölttel. A levesben megfõtt húsok jelentõs részét eltették éjfélre, átsütve savanyúsággal, kenyérrel tálalták. A pörkölt mellé általában burgonya volt a köret, vegyes vágott vagy csemegeuborka szolgált hozzá savanyúságként – sorolja.
Hozzá teszi, hogy a tyúkhúsleves ma is tradició a lakodalmi asztalon, vegyítve gyöngyös vagy fácán húsával. A pörkölt mellett megjelentek a vegyes frissensültek. Népszerûvé vált a svédasztalos felszolgálás, különösen éjfélkor, amikor frissensülteket, salátákat kínálnak.
Hogyan alakult át az italfogyasztás szokása?
– A házi pálinkák kultusza újra elõtérbe került. A hetvenes években aromák felhasználásával, házilag készítették a likõröket is, és ezeket kínálták a násznépnek. Késõbb jött a “Jugóba” járás korszaka, és elterjedt a kommersz italok fogyasztása. Meghatározó volt a borok, nem maradhatott el a szódavíz és a különféle szörpök fogyasztása, egészen a Bambi megjelenéséig. Ma a házi pálinka dicsõsége mellé a márkás és ízletes krémlikõrök, valamint az unicum illik. Igény van a sör kínálat gazdagságára és az üdítõk teljes skálájára.

Mikor elégséges és mikor sok a lakodalmi dekoráció.

– Mi jellemzi a sütemény kínálatot?
– Korábban a süteményeket a család készítette. Számomra szimpatikus, hogy a család minden tagjának meg volt a feladata az esküvõ szervezése során. Örömmel hozták a finomabbnál finomabb, színes, ízletes aprósüteményeket, tortákat. Ma azonban már inkább megrendelik tõlünk azokat. Az esküvõi torták világa is nagyon megváltozott. Ma a menyasszony internetrõl letöltött képekkel érkezik, és rend szerint a képen látottak teljes reformjával képzeli el a saját menyasszonyi tortáját. Igyekszünk megfelelni, és nagyon örülünk, ha sikerül teljesíteni a nem ritkán extrém kéréseket is – mondja.
Mitõl nagyon különleges ma egy lakodalom?
– Számunkra komoly szakmai kihívás, ha a házasulandók egyike, és a családja külföldi. Voltak már ilyen lakodalmaink, amikor az idegen gasztronómiai szokások szerint kellett eljárnunk. A család teljes együttmûködésével ez lehetséges is. 
www.eskuvoishop.hu egy kedves kiegészítőDömsödi Imre ma jellegzetes különlegességként említi még a dekorációk gazdagságát, sokféleségét és egyediségét. Ám arra figyelmeztet, sokszor a kevesebb több. A dekoráció nem zavarhatja a násznép elhelyezkedésének és az étkezésnek a kényelmét.
Arról is hallunk tõle, hogy a hajdani másnap reggelbe hajló lakodalmak kora is letûnt. A magyar sajátosságnak számító közös mulatozás egy teljes generáció életébõl maradt ki, azonban örömmel tapasztalja, hogy az utóbbi egy-két évben kezd visszatérni ez a közösségformáló hagyomány. A fiatalok egyre inkább mértéket tartanak az italfogyasztásban, kiveszik részüket a közös éneklés feltöltõdést nyújtó élményébõl. A mesterszakács  fontosnak tartja, hogy a külsõségekkel szemben inkább a családok közötti lelki kapocs legyen ma is a meghatározó, ahogyan volt az a régi idõkben.
Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.