Túrós őzgerinc
Hozzávalók a tésztához: 16 deka liszt, 10 deka vaj, 2 evõkanál kakaópor, 3 deka porcukor, 1 tojás sárgája, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 pohár tejföl.
Töltelékhez: 4 tojás sárgája, 3 evõkanál búzadara, 1 citrom reszelt héja, 50 deka tehéntúró, 1 csomag vaníliás cukor, 25 deka porcukor, 5 tojás fehérje.
Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két részre osztjuk és lisztezett deszkára egyenként kinyújtjuk. Az egyik lapot jól kivajazott õzgerinc formába tesszük. A tojások sárgáját elkeverjük a megtört túróval, a citromhéjjal és a búzadarával, majd óvatosan, hogy ne törjön össze, belevegyítjük a tojások cukorral kemény habbá vert fehérjéjét. A tölteléket a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk.
A tészta lelógó széleit felhajtjuk és betakarjuk a másik tésztalappal. Elõmelegített sütõben aranybarnára sütjük.
Hozzávalók: 12 tojás, 60 deka porcukor, 25 deka margarin, 7 deka liszt, 1 csomag sütõpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag vanília ízû pudingpor, 3 deci tej, 3 deka kakaópor, 1 evõkanál ecet, 1 evõkanál fehérbor.
Elkészítése: 6 tojás sárgáját 15 deka porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütõport, az ecetet, a fehérbort, a kakaóport és a tojások felvert habját. Lisztezett tepsiben kisütjük. 6 tojás sárgáját a vaníliacukorral és a vaníliás pudingporral, a tejjel sûrûre fõzzük. A margarint 15 deka porcukorral habosra keverjük, és ha a puding kihûlt, hozzáadjuk, majd rákenjük a tésztára. A 6 tojás fehérjét 30 deka porcukorral gõz fölött keményre verjük és rákenjük a krém tetejére. Végül olvasztott csokival meglocsoljuk. Fogpiszkáló hegyével a csokit elhúzzuk, így márványos lesz a teteje. Jó étvágyat hozzá!
Gránicz Ilona
Szegvár, Kontra u. 5.
Küldje el Ön is kedvenc receptjét, hogy megoszthassuk Olvasóinkkal! A megjelent receptek beküldõit támogatónk jóvoltából megajándékozzuk.