Pánik a Kiséri Állatorvosi Rendelőben – Az év mottója: megelőzés!

Az elmúlt idõszak komoly megrázkódtatásokat tartogatott a kisállattartók számára. Lezajlott egy  látványos szopornyica járvány, amely elsõsorban a fiatal kutyák, macskák heveny influenza jellegû megbetegedése, megjelent továbbá a Kisérben egy olyan trópusi betegség, ami nem csak meglepte a rendelõ szakmai teamjét, de valóságos pánikreakciót is kiváltott.

Dr. Berényi Adrienn, a rendelõ fiatal állatorvosa lassan minden kisállatbetegséget megismer, ám nem csak õ, az egész szakma megdöbbenéssel szembesült egy helyi gazda kutyájának szívférgességén. Magyarországon ugyan már fordult elõ ilyen ritka megbetegedés, azonban városunkban még új keletû. Az eset, amelyet az állat sajnos nem élt túl, komoly figyelmeztetés mind a tulajdonosok, mind a szakma számára.
Adrienn elmondta, hogy a rendkívül veszélyes betegségre az utólagos boncolás és vizsgálat során derült fény. Az állat a szívférgességet itthoni életterében kapta meg, vélelmezhetõ, hogy szúnyogcsípés következtében.
A történtekre is tekintettel a rendelõ tulajdonosával úgy döntöttek, hogy az új esztendõt teljes egészében a megelõzés évének szánják.
– Egy ilyen új betegséggel szemben is van mód a megelõzésre?
– A védõoltások, a rendszeres féregtelenítés jelentõs szerepet játszik abban, hogy az egyes kórokozók ne terjedjenek tovább az állatokról az emberekre. Az említett esetben is a kutyatartó családnak fel kellett keresnie a háziorvosát az állatorvosi leletekkel, hogy biztosan kizárható legyen a fertõzõdés – válaszolta, majd így folytatta:
– Mára teljesen megváltozott a környezetünk járványtani képe. Azok az ismeretek, amelyek régrõl belénk rögzültek, ma már aktualitásukat vesztették, bizonyítja ezt, hogy folyamatosan jön elõ olyan betegség, amirõl úgy tudtuk, nálunk nem fordulhat elõ. Ezért fokozottan fel kell hívnunk az állattartók figyelmét a személyi higiéné betartására, valamint a parazita irtás, vakcinázás fontosságára a megelõzésben. Nyilván, ha a kedvenc rendszeresen kap féreghajtót, kullancs, szúnyogriasztó készítményeket használunk, jelentõsen csökken az egyes fertõzések kialakulásának veszélye az állat szervezetében. Ez a tulajdonos érdeke is, hiszen a saját egészségét is nagyobb biztonságban érezheti.
A személyes figyelem felhíváson kívül miben nyilvánul meg, hogy ez az év a Kiséri Állatorvosi Rendelõben a megelõzés éve lesz?
– Folyamatos kedvezményekkel, jelenleg is védõoltás akcióval kívánjuk elõsegíteni a kis kedvencek védettségét az egyes kórokozókkal szemben. Forduljanak hozzánk bizalommal!
– A másik említett járványos betegségrõl mit kell tudnunk?
– A szopornyica elsõsorban a fiatal kutyák heveny, ragadós megbetegedése, mely a nyálkahártya hurutos elváltozásában nyilvánul meg. Az állat ideges tüneteket mutat, jelentkezhetnek bõrkiütések is rajta. De inkább azt javasolnám, ha bármilyen szokatlan tünetet észlelnek az állaton, azonnal forduljanak szakorvoshoz!   
Kép és szöveg:
Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.