Aktualitások a belvízhelyzetről

A tavalyi évben jelentõs csapadékmennyiség hullott a Kárpát medencében, és természetesen ebbõl a szórásból a Dél-alföld szinte geometriai közepe, a Szentesi kistérség se maradt ki.

Ha valaki pl. Szentesen csapadékmennyiség méréssel töltötte volna a szabadidejét, 2010. január 01. és 2010. december 31. között összeadva a lehullott mennyiséget, 970 mm feletti eredményt is kaphatott volna.
Nem véletlen tehát, hogy a 2010. november hónapja utolsó harmadában lehulló csapadékmennyiségre 2010. december hónap elsõ napján ráesõ csapadék miatt a belvízhelyzet rohamosan eszkalálódott, több település belvízvédekezésre kényszerült.
A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szentesi kirendeltsége illetékességi  területébe a szentesi és a csongrádi kistérségek tartoznak, a két kistérség 12 településén közel 68 ezer ember él.
Decemberben volt olyan idõszak, amikor az illetékességi területünkön lévõ 12 településbõl 9 védekezett belvíz ellen.
A Szentesi kistérségre szûkítve a 2011. január 18-i állapotok a következõk: A Szentesi kistérség 8 településébõl jelenleg 4 folytat belvíz elleni védekezést. A székhely Szentes város, Szegvár nagyközség, De-rekegyház község II. fokú belvíz-védekezési készültséget tart fent, Fábiánse-bestyén pedig I. fokozatban védekezik.
A kistérség területén 8 fõ kényszerült  elhagyni lakhelyét, vagy azért, mert a lakás céljára általuk használt lakóingatlan életveszélyessé vált, vagy preventív célzattal, mivel lakóingatlanukat a víz körbezárta, vagy épületen belülre jutott be (pl. mázolt padlózaton keresztül).
A kitelepítettek település szerinti bontása a kistérségben a következõ: Szentes város közigazgatási területérõl 5 fõ, Szegvár nagyközség közigazgatási területérõl 1 fõ, Nagymágocs nagyközség közigazgatási területérõl 1 fõ, Eperjes község közigazgatási területérõl 1 fõ. 6 fõnek az illetékes önkormányzatok biztosítottak szükségszállást, 2 fõ befogadása családon belül oldódott meg.
A szentesi kistérségben legidõsebb kitelepített személy 79, a legfiatalabb 3 éves.
A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2 db szivattyúval és mintegy 2500 homokzsákkal támogatja jelenleg a kistérségben a védekezést. Összehasonlításképp a szintén illetékességi területünkhöz, de a csongrádi kistérséghez tartozó Csanyteleken eddig 9000 homokzsákot adtunk át, és 4 szivattyúnk üzemel kint. A homokzsákok vonatkozásában kiemelném, hogy az Igazgatóság igény szerint biztosítja a közvetlen kárelhárításhoz szükséges homokzsákmennyiséget a települések részére.
A magánszemélyek az illetékes polgármesteri hivatalnál tudják bejelenteni belvízzel kapcsolatos problémáikat.
Nagy Sándor
pv. õrnagy
kirendeltség-vezetõ

Egy hozzászólás “Aktualitások a belvízhelyzetről” bejegyzésre

  1. Kátai Ferenc:

    SZENTESIEK IS SEGÍTETTEK 1954-BEN A SZIGETKÖZI NAGY ÁRVÍZNÉL

    A Vízügyi Igazgatóság Szentesi Szakaszmérnökség vezetõje Cseuz László, és Géczi Pál mûvezetõ a dolgozókat felkészítették a bel- és árvízvédelmi munkákra. Így dolgoztak eredményesen Ásványráró térségének két gátszakadásán a napok huszonnégy órájában, 1954. júliusában. A települést megmentették. A szentesiek elismeréseket, kitüntetéseket érdemeltek ki. Õket mi, itthon maradottak is tiszteltük…
    Bereczki Sándor és Mészáros János ácsok is ott dolgoztak, az ásvány-ráróiakkal baráti kapcsolat szövõdött, amely késõbb is folytatódott.
    Dunakiliti és Kisbodak gátszakadásain szintén az oda csoportosított emberek dolgoztak, és mentették meg a településeket. Munkájuk ma is példa értékû.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.