Az ügyvéd válaszol – Bánatpénzt kell fizetni?

Olvasói kérdés: „Termékbemutatóra kaptam meghívást, ahol foglaló megfizetése ellenében vásároltam. A terméket banki hitelbõl tudtam volna megvásárolni, de az igényelt kölcsönt nem kaptam meg, ezért a vásárlástól el kellett állnom, a terméket vissza is adtam. A terméket forgalmazó cég bánatpénz címén, további pénzt követel tõlem, megteheti-e ezt a cég?”

Ügyvédi válasz: Ha jól értelmezem kérdését, Ön a terméket foglaló kifizetése ellenében vásárolta meg a cégtõl, és azt magával is vitte, de késõbb a terméket visszaadta, s Önt az „zavarja”, hogy a foglaló felett még bánatpénzt is fizetnie kellene. A fentiekbõl kitûnik, hogy a szerzõdésben Önök, mint szerzõdõ felek, bánatpénzben (így annak összegében, általában 30%) is megállapodtak, melynek megfelelõen kéri Öntõl a bánatpénzt a cég. A törvény világosan fogalmaz, bánatpénz kikötése esetén bármelyik szerzõdõ fél elállhat a szerzõdéstõl olyan esetben is, amikor erre egyébként a jogszabály nem ad lehetõséget. A bánatpénz lényegében elállási jog elismerését jelenti, ellenérték fejében a másik fél kártalanításával, vagyis Ön fizetés ellenében állhatott el a vásárlástól.
Kérdésébõl az tûnik ki, hogy a bánatpénzt és annak mértékét sokallja. A pontos mértékét a bánatpénznek Önök határozták meg, mivel az eleve ki volt kötve a szerzõdésükben. Jelen helyzetben azt tanácsolom, hogy bíróság elõtt (amennyiben a cég követelésének jogszerûségét vitatja), a legvégsõbb esetben keresse igazát. (A sikertelen banki hitel vizsgálandó tényezõ, hogy kinek a hibájából hiúsult meg a kölcsön, ekként a vásárlás).
Dr. Dömsödi József
ügyvéd

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.