Táplálkozás és vashiány

Joggal merül fel a kérdés, hasznos-e a szervezet számára a vas. A válasz csak igen lehet. Az élethez nélkülözhetetlen, hiszen a szervezetben lévõ vas legnagyobb része a vérfestékben (hemoglobin), a szállító fehérjékben, az enzimek alkotórészeként, míg más része a “vasraktárakban” található.

A vasanyagcsere különlegessége, hogy a már felszívódott vasat a szervezet nem üríti ki, megõrzi. A vérképzésben az elöregedett, szétesett vörösvértestekbõl  kiszabaduló vasat szervezetünk ismét felhasználja az új vörösvértestek képzéséhez.
A vas felszívódását a szükséglet szabályozza. Pl. a vas felszívódás foka függ az ételekben lévõ vas mennyiségétõl, de befolyásolja a felszívódást a táplálék többi alkotórésze is. Ha orvos által felírt vastablettát szedünk, éhgyomorra vegyük be (ne tejjel!) pl. citromos tea, narancslé fogyasztásával.
Mi okozza a vashiányt? Röviden. Akkor alakul ki, ha a szervezet vasigénye meghaladja a vasbevitelt, és a vasraktárak már kiürültek. Oka lehet a táplálék alacsony vastartalma, pl. vegetáriánus diéta, fogyókúra, a felszívódást gátló élelmiszerek túlzott fogyasztása, vagy a gyomor és bélcsatorna vérzései. Krónikus gyulladások, mûtétek, ismételt véradás, vérképzõ szervek betegségei is okozhatják.
Megelõzése: A vas pótlásának ideális módja a táplálékkal történik. Pl. gabonafélék, leveles zöldségek, fõzelékek, hüvelyesek fogyasztásával. Sok vasat tartalmaz a máj, tojás, spenót, cékla. Ha már kialakult a vashiány, vastartalmú készítményekkel gyorsítható a szervezetben az egyensúly helyreállítása. A készítmények meghatározása azonban minden esetben a kezelõorvos feladata.
A teljes vaspótlás 4-6 hónapot igényel. A szervezetben a raktárak csak lassan, fokozatosan telnek meg. Közben lehet természetes alapanyagú készítményt is használni.
A megelõzés nagyon fontos, ezért érdemes odafigyelni a korai tünetekre, mint fáradtság, gyengeség, a teherbíró képesség csökkenése. Naponta több alkalommal kicsi idõt feküdni kell (30 perc), hogy idõben megakadályozzuk az állapot kialakulását.
Csordás Istvánné
természetgyógyász,
eü. szaktanácsadó

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.