Életet adtak a tengerből

A_víztisztító_század.jpgA 37. II. Rákóczi Ferenc Mûszaki Dandár Víztisztító Százada a Zöldfoki szigetekhez tartozó Sao Vicente szigetén (Afrika) teljesített szolgálatot az NRF “Steadfast Jaguar 2006” gyakorlatán. Visszaérkezésüket követõen Jagadics Péter hadnagy, szakaszparancsnokkal beszélgettem a gyakorlat tapasztalatairól. 

– Mind önök, mind a szentesi dandárnál található egyedülálló víztisztító berendezés jelesre vizsgázott. Hogyan telt az ottani körülmények között egy napjuk?
– A szûk másfél hónap, amit a szigeten töltöttünk,  víztisztításból, és  az ott lévõ NATO erõk kiszolgálásából állt, egy idõ után már monoton feladatnak minõsült. Három órás idõeltolódás mellett éltünk, amikor itt reggel hat óra van, ott hajnali három.  Hat órakor volt ébresztõ, egy óra múlva szakaszsorakozó, felkészülés a szolgálatváltásra, majd nyolckor váltás. Megkezdõdött a tábor üzemeltetése, és párhuzamosan a vízkiosztás.
– Mennyi ember ellátásáról gondoskodtak folyamatosan?
– Hatezer fõ vett részt a gyakorlaton, a mi szigetünkön több mint kétezren voltunk. Ez utóbbi létszámnak az ellátásához naponta 100-120 köbméter tisztított tengervízre volt szükség
– Mennyire tudták megismerni a szigetet és környékét?
– Nem igazán jutott arra idõ, hogy szervezett szabadidõ keretében az ott élõk között legyünk. Próbáltuk azért úgy szervezni a munkát, hogy  körül tudjunk nézni. Nagyon embert próbáló a környezet, nem várt dolgokra is készülnünk kellett. A helyi emberekkel jó volt a kapcsolat és a NATO csapatok is pozitívan álltak hozzánk. Teljes mértékben befogadtak minket.
– Milyen létszámú volt a magyar kontingens?
– Mi harmincnyolcan voltunk, öt fõs logisztikai parancsnoksággal kiegészülve. A Magyar Honvédség személyi állománya tehát negyvenkét fõbõl állt. 
– A további NATO erõk milyen feladatokat láttak el?
– Mindenkinek más volt a feladata, a litvánok pl. tûzszerész századot hoztak, a norvégoktól szállító század érkezett, tehát az egyes képességek álltak össze egy egésszé.
– Hogyan összegezné az élményeiket?
 – Az egész feladat nagyon különleges volt. Nagy élmény, hogy ott lehettünk.
– S most hogyan tovább?
– Miután a technikáink hazaérkeztek hajón, ill. vasúton, karbantartás után felkészülünk az NRF (NATO reagáló erõk – szerk.) szolgálat ellátására, ugyanis július elsejétõl éles szolgálatba léptünk, ami annyit jelent, hogy a víztisztító szakaszunk öt napos készenléti erõ. A riasztást követõ ötödik napon elhagyja az országot és ugyanazt a feladatot látja el, amit az élesnek tekinthetõ bevetés során teljesített.

Kép és szöveg:
Dömsödi Teréz

A_víztisztító_század.jpg

natórégió.jpg

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.