Az ügyvéd válaszol: Mit lehet tudni a három csapásról

Olvasói kérdés: „A napokban városunkban ékszerüzleti rablás történt, az újságokban az elkövetõvel összefüggésben a három csapásról írtak, mit is jelent ez valójában az életben?”

Ügyvédi válasz: A büntetõ törvénykönyv szigorítására nemrég került sor, amelyet a köznyelv három csapásnak nevez, s lényegében a Bíró kezét megköti. Legalább három személy elleni erõszakos bûncselekmény esetén a büntetési tétel felsõ határa a kétszeresére emelkedik, a korábbi büntetési tételekhez képest. Ha ez meghaladja a 20 évet vagy a törvény szerint bármelyik bûncselekmény életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethetõ, akkor a bíróságnak nincs választási lehetõsége, mert csak és kizárólag az életfogytig tartó szabadságvesztést lehet kiszabni az ügyben. Különös vagy többszörösen visszaesõvel szemben a büntetési tétel felsõ határa a felével emelkedik, de a büntetés nem haladhatja meg a 20 évet. Erõszakos, többszörös visszaesõvel szemben a büntetés nem enyhíthetõ.

Az intézkedõ rendõr vagy pénzügyõr sérelmére elkövetett bûncselekménynél minden büntetési tétel súlyosbodott, típusonként 1-tõl 5, 2-tõl 8 vagy 5-tõl 10 évig terjedõ szabadságvesztésre.
Ugyanez vonatkozik a pedagógus-, nevelõ-, oktatómunkát segítõ alkalmazott sérelmére elkövetett bûncselekményre is. A jogalkotó szándéka egyértelmû volt a fentiek megalkotásával, csak remélni tudjuk, hogy a törvény visszatartó ereje a hétköznapokban is mihamarabb megmutatkozik, érvényesül.

Dr. Dömsödi József
ügyvéd

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.