Gyógyító lenmagolaj

A lenmagot már a Kr. e. 14. században is termelték és használták gyógyszerként. Erre jó bizonyíték, hogy az egyiptomi sírkamrákban a halottak mellett találtak lenmagokat, amit valószínûleg útravalónak szánták a túlvilági útra.

Hippokratész már Kr. e. 500 körül említi a lenmagot testi fájdalmak, hurut és hasmenés ellen. A len (Linum usitatissimum) népies nevei: kultúrlen, termesztett len, házi len. A lenfélék (Linaceae) családjába tartozik. A növény rostjáért és olajos magjáért termesztett, 30-80 cm magasra növõ, egyéves, kékvirágú, haszon-, és gyógynövény. Magját a jelen korban egyaránt használják ipari és gyógyászati célokra. A lenmag nyálkaanyagot, zsíros olajat (linol-, linolénsav, olajsav gliceridjeit), fehérjét, cianogén glikozid keveréket tartalmaz. A lenmag 35% zsiradéka 72%-ban esszenciális, a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebbõl 58% zsírsav, amibõl a szójababban 9%, a tökmagban 15% és a dióban 5% van. Más táplálékunkban nem fordul elõ, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben. Gazdag A-, B-, C-, D- és E-vitaminban.
Általánosan ajánlott: szívbetegség kezelésére, egészséges bõr, haj és köröm megvédésére, ekcéma, pikkelysömör, leégés esetén, terméketlenség, menstruációs görcsök megszüntetésére és egyes idegrendszeri betegségek során, vagy székrekedés és diverticulosis megszüntetésére.
A lenmagolaj magas telítetlen zsírsavtartalmánál fogva alkalmas az érelme-szesedés megelõzésére, a vér koleszterin szintjének csökkentésére. Külsõleg ekcéma és psoriasis ellen is alkalmas. F-vitamint tartalmaz, ezért ápolja a száraz bõrt és a fakó, töredezett hajat. Normális zsírsavszint esetén hatékonyabb az idegrendszeri mûködés, alacsonyabb a depresszió és a mentális zavarok elõfordulásának gyakorisága.
Az esszenciális zsírsavak a szervezet minden pontján jelen vannak, a sejtmembránok fontos alkotó-elemei. Ennek tudatában érthetõ, miért olyan sokoldalú a lenmagolaj hatása, amiért a szervezet koleszterinszintje csökken, aminek következtében a szívbetegség, az anginás mellkasi fájdalom és a magas vérnyomás kialakulásának lehetõsége is mérséklõdik.
Gyulladásgátló hatása révén a bõrfarkas és a köszvény kezelésében is jó hatású, de az epekõ megelõzésében, sõt annak feloldásában is szerepet játszik. Elõsegíti, hogy a bõrsérülések gyorsabban gyógyuljanak. Javítja az idegek mûködését, ezért alkalmas lehet az idegkárosodás okozta zsibbadtság és a viszketõ érzés elmulasztására is.
Ugyanakkor olyan idült agyi és idegrendszeri megbetegedések kezelésére adható, mint például a Parkinson-kór, vagy az Alzheimer-kór, illetve a cukorbetegség szövõdményeként fellépõ idegrendszeri károsodás. Segítségével a fáradtság ellen is eredményesen lehet harcolni. Úgy tûnik, hogy rákellenes hatása is van, bár ez az állítás még több bizonyítást igényel.
A lenmagolajról az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy nagyon biztonságos. Esetleg fokozott bélgázképzõdés jelentkezhet, de ez pár napon belül elmúlik.

További tudnivalók

Amerika lakosságának 54%-a túlsúlyos, és 22%-uk van elhízva… Annyira megdöbbentõ ez, tekintve, hogy minden sarkon van egy gyors (elhízást okozó) étterem?! Mi, akik „alacsony zsírtartalmú” diétát követünk, hogy megelõzzük a túlsúly kialakulását és a lehetõ legegészségesebbek legyünk, miért halmozunk föl még mindig annyi túlsúlyt – zsírt, hogy pontosak legyünk? Nos, a nem elegendõ zsír szó szerint veszélyezteti életünket, de csakis a „jó” zsírok hiánya.

Valójában sok amerikai szenved súlyos zsírhiányban, ami hozzájárul az elhízás, a cukorbetegség, az arthritisz, a mellrák, a depresszió, az immunrendszer rendellenességei, a PMS, a hiperaktivitás és sok más, napjainkban elõforduló komplikáció elõfordulásától, ezek aztán betegséggel végzõdnek. Az esszenciális zsírsavakat azért nevezik így, mert elengedhetetlenül szükségesek testünk sejtjeinek normális mûködéséhez, és nem tudjuk magunk elõállítani, így tehát táplálék-kiegészítõ vagy étel formájában vagyunk kénytelenek magunkhoz venni. Az eszszenciális zsírsavak általános egészségi állapotunkhoz nélkülözhetetlenek, beleértve a megfelelõ anyagcserét, energiatermelést, sejtfunkció szabályozást, valamint a sebek és sérülések gyógyulását. Az esszenciális zsírsavak fitten és egészségesen tartanak, míg azok a bizonyos egészségtelen „rossz” zsírok, pl. a feldolgozott zsírok, a sült ételekben és a margarinban, károsítják az egészséget és a teljesítményt.
A Nemzetközi Rákkutató Intézet azért kezdett el érdeklõdni a lenmag iránt, mert európai kutatások kimutatták, hogy bizonyos tumorokat visszazsugorít, és hatásos a mell-, a prosztata- és a tüdõrák ellen. Jelenleg is átfogó vizsgálatokat folytatnak ezen hatásait illetõen.

Tippek

A lenmag salátákhoz vagy zöldségekhez is adható, és kiváló ízt ad azoknak. A magokat le lehet darálni (kávédarálóval) és el lehet keverni vízzel, gyümölcslével, joghurttal, gabonafélékkel vagy egyéb ételekkel.
A cikkben említett készítmény javarészt csak a szerzõ segítségével hozzáférhetõ. Kérdéseikkel, észrevételeikkel a ridrob@freemail.hu címen, vagy a 06-70-282-0427-es telefonszámon forduljanak hozzám bizalommal.
Rideg Róbert
természetgyógyász-tanár, fitoterapeuta
az Aryan Természetgyó-
gyász Oktatóközpont
óraadó tanára

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.