Megszépült a Dózsa-ház

A településekrõl történõ elvándorlás megakadályozása, az állampolgárok (kiemelten a fiatalok) társadalmi részvételének fokozása érdekében, napjainkban olyan szolgáltatások megteremtése válik szükségessé, melyek a helyi közösségek megújulását, illetve a különbözõ korcsoportok szociális, életviteli, kulturális kompetenciájának fejlesztését szolgálják. E feladat ellátására új szemléletû beavatkozások, szolgáltatások terjedtek el országosan, melyek a meglévõ szociális és gyermekvédelmi háló mellett, azt kiegészítve mûködnek.

Szentesen a Dózsa-ház Kurca felõli, funkcióját vesztett épületszárny átépítésével Közösségi tér megvalósítására nyílt lehetõség az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-alföldi Operatív Program által támogatott DAOP-4.1.3/B-2008-0016 jelû projekt segítségével.
A kivitelezési munkálatok elkészültek, jelenleg az engedélyeztetési eljárások és az eszközbeszerzések folynak. Az épületet várhatóan 2011. január 1-tõl térítésmentesen vehetik birtokba a fiatalok, illetve azon csoportok, akiknek a tevékenysége közösségi jellegû és nem profitorientált. A közösségi tér rendelkezik egy 70 m2-es nagyteremmel, csoportfoglalkozások és különbözõ tanácsadások számára helyet adó szobákkal, továbbá a szabadtéri programokhoz egy kellemes Kurca-parti parkkal.
A mûködéshez szükséges költségek csökkentése és a minél színesebb programok biztosítása érdekében a mûködtetõ Családsegítõ Központ további pályázatokon vesz részt.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

ÚJ PARKOLÓK A PIAC KÖRNYÉKÉN

A Rákóczi Ferenc utcai COOP Áruház bõvítéséhez kapcsolódóan harminc gépkocsi parkoló kialakítása kezdõdött meg. Az itt folyó munkálatok miatt a zöldségpiac nyitvatartási rendje nem változik; a lakosság vásárlási lehetõségét nem befolyásolja a parkolók építése. 
Az építkezés idejére a forgalmat egyirányúsítják a piac területén, ezért a Városellátó Intézmény, mint a piac üzemeltetõje kéri az árusokat, hogy jármûveikkel a Rákóczi utcai bejáraton közelítsék meg az elárusító helyeket, majd az Apponyi téri kapun keresztül hagyják el a piac területét.
Ha a parkoló elkészül, a bérelt, illetve a saját helyiségeikben árusítók a parkolóból tudják megközelíteni üzleteik hátsó bejáratát. A parkolás mindenki számára ingyenes lesz.
Az  építkezés befejezéséig mind a vásárlók, mind a kereskedõk megértését köszönjük.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS

Ezúton tájékoztatjuk kedves olvasóinkat és a sportbarátokat, hogy a Széchenyi-liget újonnan kialakított futópályáját kizárólag a sportolni vágyók vehetik igénybe. Kérjük a lakosságot, hogy a speciális gumiborítású futópályát csak futásra, kocogásra használják, azon kerékpárral közlekedni, kutyát sétáltatni szigorúan tilos! Kutyát a Széchenyi-liget területére bevinni szintén szabálysértési eljárást von maga után!
Kérjük továbbá, hogy a sétányok mentén kihelyezett ún. botanikai táblákat ne próbálják leszerelni, mert azok anyaga nem színesfém, hanem mûanyag!

HÁROM HÉT MÚLVA MEGNYITJA KAPUIT A KARÁCSONYI VÁSÁR

Az idén is a Szent Miklós tér ad otthont a már hagyományosnak számító karácsonyi vásárnak. A szervezõk remélik, hogy ismét sikerül kellemes, karácsonyi hangulatot teremteni a szentesiek és a városba érkezõ vendégek számára. A karácsonyi vásár december 3. és 23. között várja a látogatókat. A vásár megnyitója december 3-án 11 órakor lesz, amelyre szentesi mazsolás kaláccsal, forró kakaóval és meglepetés mûsorral készülnek a szervezõk.
Az árusok többsége visszatérõ vendég, de új, fiatal vállalkozók, õstermelõk is kínálják majd saját termékeiket. A jó hangulatot forró tea, sült gesztenye, lángos, forralt bor,  és nem utolsósorban a délvidéki gasztronómia kiválóságai biztosítják. 
A megnyitóra és a vásárba szeretettel várnak minden kedves érdeklõdõt. Álljanak meg egy percre, ajándékozzák meg egymást egy mosollyal!

ÖN MIT SZERETNE 2011-BEN?

Szentes város gazdaságának fejlesztése egy öszszetett folyamat, amelyet jelentõsen érint a nemzetközi és a hazai gazdasági helyzet alakulása. A válság hatása komoly piaci átrendezõdést eredményezett, amely újfajta magatartást követel a gazdaság szereplõitõl.
A Polgármesteri Hivatal munkatársai is alkalmazkodnak a változásokhoz és a már hagyományos gazdasági hírleveleken túl, teljesen új kezdeményezésekkel álltak elõ.
A hazai önkormányzati szektorban eddig nem alkalmazott módszerrel megkeresik a vállalkozókat, hogy javaslataikat, igényeiket megismerve, beépítsék azokat a jövõ évi költségvetési tervezés folyamatába. Ennek eredményeként a település képviselõi átfogó ismereteket kaphatnak azokról az igényekrõl, amelyek a vállalkozói szférában felmerülnek, versenyképességük javítása érdekében.
Fontos hangsúlyozni, hogy nem közvetlen, hanem olyan közvetett támogatásról van szó, amely infrastrukturális, piacfejlesztési és más területeken jelenthet segítséget.

SIKERES VILÁGÍTÁS KORSZERŰSÍTÉS SZENTESEN

A Szemünk Fénye Programhoz való csatlakozást megelõzõen a városi intézmények jelentõs hányadában elavult, nem megfelelõ látási körülményeket biztosító világítási rendszerek üzemeltek. Ezek karbantartása az utóbbi években irreálisan magas költséget igényelt, valamint az alacsony hatékonyságú mûködés következtében a megfelelõ látási körülmények jelentõs energiafelhasználással voltak biztosíthatóak. A felmerült világítási problémák megoldása érdekében Szentes Város Önkormányzata korszerû, energiatakarékos lámpatesteket és fényforrásokat építtetett.
A korszerûsítés az oktatási intézményekben a nyári szünet beköszönte után kezdõdött el, és a nyár végéig be is fejezõdött. Így gyermekeink a szeptember elsejei tanévkezdéstõl már új, korszerû, megfelelõ látási körülményeket biztosító, és nem utolsósorban energiatakarékos világítás mellett tanulhatnak.
A korszerûsítési program kivitelezési fázisa a városi sportcsarnok küzdõterének világítás felújításával ért véget októberben, melynek során a küzdõtér színes televízió közvetítésre is alkalmas világítási rendszert kapott.
A teljes energiakorszerûsítési felújítás költsége mintegy bruttó 113 millió Ft, mely önkormányzati önerõ nélkül, a Caminus Zrt. saját beruházásaként valósult meg, részben pályázati forrásból.

Összeállította:
Garai Sz. Imréné

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.