E havi témánk: A vállalati eredmény optimalizálásának eszköze I.

A Katalin Team Adó- és Pénzügyi Tanácsadó KFT ügyvezetõje, Kánvási Katalin közgazdász, igazságügyi adó- és járulékszakértõ rovata.

Év vége közeledtével, minden vállalkozó felteszi magának a kérdést: milyen lesz az eredményem? Hogyan tudnám ezt – legális eszközökkel – optimalizálni arra a szintre, amely (banki hitel, Széchenyi kártya, adófizetés, pályázat stb. miatt) a vállalkozás számára megfelelõ.

Ennek a kérdésnek a megválaszolására adok néhány közismert tippet, csupán figyelemfelhívásként.
Ha bevételre van szüksége a vállalkozásnak, mert jelenleg negatív az eredménye, akkor az alábbiakat is számba veheti: a céltartalékban rejlõ lehetõségek kihasználása; osztalékpolitika; tagi kölcsön elengedése; az ÉCS módszerének megváltoztatása; a leltár eredményre gyakorolt hatásának kihasználása; a saját termelésû készletekben rejlõ lehetõségek kihasználása; naptári évtõl eltérõ üzleti év alkalmazásának lehetõsége (errõl nem most kell dönteni); értékvesztés elszámolása; a vállalkozás felértékelése; figyelhetünk a vevõállomány forgási sebességére; az aktív idõbeli elhatárolásban rejlõ lehetõségek kihasználása; gondoljuk végig, hogy milyen hatása lenne annak, ha az eladási árat 5%-kal emelné a vállalkozás; az utólag kapott engedmény lehetõségének kihasználása.
Amennyiben sok az eredmény és költség kellene, akkor gondoljunk az alábbiakra is: pénzügyi lízing; gondoljuk végig, hogy biztosan szüksége van-e a vállalkozásnak minden eszközre, amely a nyilvántartásban szerepel – és használjuk ki az adott lehetõséget; növeljük a kis értékû tárgyi eszközök beszerzését; ki ne szeretné, hogy  halasztott adófizetéssel cégvagyonból magánvagyont csináljon, ráadásul úgy, hogy költségként elszámolhatja ezt a vállalkozásában (a decemberi cikkemben csak ezt az egy lehetõséget fogom részletesen bemutatni)!
Én magam közel 150 féle módszert ismerek a vállalati eredmény befolyásolásának lehetõségére. Ezek mindegyike természetesen nem alkalmazható minden vállalkozásnál, a vállalkozási sajátosságok, illetve tevékenységek miatt.
Amennyiben van olyan adózással kapcsolatos téma amelyrõl szívesen tájékozódna jelen kereteken belül, kérem juttassa el hozzám témajavaslatát az alábbi e-mail címre: kanvasikatalin@szentesikabel.hu, vagy kérje telefonon: 06/20/-985-17-07.                        
(x)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.