„Combat ready” azaz bevetésre kész!

Mozgalmas őszi időszakot zárhattak le a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred hídépítő katonái. A több hetes átkelés kiképzést, harcászati és szakharcászati kiképzést követően, a Magyar Honvédség NATO felajánlott, Vegyes hídépítő százada október 26 és 27-én CREVAL ellenőrzés formájában adott számot felkészültségéről egy esetleges műveleti területen történő alkalmazás esetén. Az ellenőrzést az MH Összhaderőnemi Parancsnokság állományából kijelölt szakmai bizottság végezte, melyet Otto Siegfried alezredes és Csurgó Attila alezredes a NATO Szövetséges Erők Parancsnokságáról, felügyelt.

Az ellenőrzés, a század parancsnokának angol nyelvű jelentésével kezdődött, aki ismertette a század rendeltetését, feladatait, felszereltségét. Jelentette a kialakult hadműveleti helyzetet, mely szerint a folyón átívelő közúti híd megsérült és ennek kiváltására az adott körzetben 60 tonnás úszó aljzatú hidat kell építeni a századnak, melyet 24 órán keresztül kell üzemeltetni és biztosítani a forgalmat a folyó két partja között.

Először az alakulótéren a felsorakozott alegység létszámát, tagjainak felkészültségét, személyi irataikat, felszereléseiket vette vizsgálat alá a bizottság. Majd a század okmányait részletesen ellenőrizték a szakterületek képviselői.

Ezt követően elkezdődött a feladat valós végrehajtása. A gyakorlótéren, a műveleti területnek megfelelően kialakította a század a körletét. Megfelelő álcázással, széttagoltsággal a nagyszámú technikai eszköz jól beleolvadt a környezetébe. A századparancsnok parancsára a műszaki felderítő alegység kivonult felderíteni a folyószakaszt, a lehetséges hídátkelőhelyek helyének meghatározásához. Az élet azonban nem ilyen egyszerű valós körülmények között. Nem volt elég az eső, a nyakig érő sár, a katonákat folyamatosan érték a különböző bejátszott incidensek. A jól védett ellenőrző-áteresztő pontnál illegális behatoló, elhagyott csomag, robbantás, tüzérségi tűz tesztelte az alegység közelbiztosításának hatékonyságát. Később vegyi riadó, majd hangos fegyverropogással támadás érte a csapatot.

A második napon a felderítők által felderített folyószakaszhoz menetet hajtott végre a század. A biztosítók elfoglalták a helyeiket az építés körzetében. A gyorsan megépített 80 tonnás komppal két darab BTR került átforgalmazásra a biztosító katonákkal együtt a túlsó partra, ezáltal biztosítva a folyószakasz mindkét oldalát. Elkezdődhetett a fő feladat, a hídépítés, miközben az ellenerő folyamatos támadó tevékenységet hajtott végre.

A technikai eszközök folyamatosan cserélődtek a part mentén és szaporodtak a folyón. „BMK-t a vízre!, „Pontont dobj!” hallatszottak a szakaszparancsnokok gyakorlott vezényszavai, melyre az állomány rutinosan végrehajtotta a feladatait. A hadihíd elemekből összeállított két fél hídszakaszt a tolóhajók már úsztatták is a hídtengely irányába, ahol ügyes navigálással összeillesztették őket, és zárták a hidat. A hídpróba után megindulhatott az átcsoportosítás a túlsó partra.

Egy híd a folyón jól látható, könnyen azonosítható és támadható az ellenfél részéről. Így nem meglepő, hogy színlelt légitámadás érte a hidat, melyen a „sebesültek” szakszerű ellátása érdekében tevékenykedett az egészségügyi személyzet. A támadás során megrongálódott hídelemek cseréjét, a híd nyitásával, majd zárásával megoldotta az állomány.

A század a kapott harcparancsnak megfelelően látta el feladatát, végezte tevékenységét. A hosszú, fáradtságos kiképzési és felkészülési folyamat elérte az eredményét. Az ellenőrző csoport meghozta az összegzését. „Combat ready” értékelést adtak, azaz a század „bevetésre kész”.

Otto Siegfried alezredes zárszavában kifejezte – örömmel látta, hogy a század képes a NATO elvárások alapján, szakszerűen tevékenykedni, végrehajtani a feladatát.

Kép és szöveg: Juhász László szds.

 

 

Egy hozzászólás “„Combat ready” azaz bevetésre kész!” bejegyzésre

  1. Tamás Kata:

    TÁJÉKOZTATÓ

    November 2-17. között a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Víztisztító Százada kiképzési foglalkozást tart az alakulat mögött található 1. sz. és 2. sz. hékédi gyakorlóterén. A kiképzés érdekében gyakorló lőszer használata miatt hanghatások lesznek tapasztalhatóak, amiért a lakosság megértését kérik. Ezúton hozzák a lakosok tudomására, hogy technikai eszközök nagy számban mozognak majd a laktanya és a gyakorlóterek között, ami szintén a kiképzés része.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.