Fontos mérföldkőhöz érkezett Szentesen az Ipari Park korszerűsítés

Az embereknek kényelmesebb munkakörülményeket, a vállalkozóknak vonzóbb telephelyet, Szentesnek a fejlődés lehetőségét, lakóinak pedig élhetőbb környezetet jelent az a beruházás, amely a végéhez közeledik a város ipari parkjában.

A park korszerűsítése mérföldkő, pontosabban fontos lépcsőfok a város üzleti, vállalkozói szférájában, ezzel együtt Szentes város gazdasági növekedésében. A munkálatok beindulását másfél éves tervezés, előkészítés, igényfelmérés és egyeztetés előzte meg. Ezt követően kezdődhetett a „Szentes Ipari Park általános infrastruktúra és üzleti környezet fejlesztése” című, DAOP-1.1.1/A-2008-0021 kódszámú projekt  megvalósítása. A munkagépek jelenleg is gőzerővel dolgoznak, hiszen az utak építése folyamatban van. Az elvégzett munkálatok összecsengnek azzal a hosszú távú szándékkal, hogy a helyi vállalkozói igényeknek megfelelően az ipari parkban egy átfogó fejlesztés valósuljon meg. A projekt kiválóan illeszkedik a város hosszú távú gazdaságfejlesztési stratégiájába, szerkezeti és rendezési tervébe: az ipari park korszerűsítésén keresztül megvalósulhat Szentesen az életminőség folyamatos javulása, valamint a város dél-alföldi regionális szerepének növelése, mégpedig a vállalkozásfejlesztés és az ennek köszönhető munkahelyteremtés jóvoltából. A jelen projekt keretei között az ipari park területén ivóvíz-, szennyvíz-, és csapadékvíz elvezető hálózat kiépítése, illetve utak építése és felújítása valósul meg. A távlati terveknek megfelelően ezt a fejlesztést a projektgazda úgy oldotta meg, hogy lépésről-lépésre, zónáról-zónára fejeződjön be és így, a később felmerülő igényeknek megfelelően tovább folytatódhat a park infrastrukturális fejlesztése. A 2009. január tizenötödikén indult és várhatóan idén év végén befejeződő projekt teljes költségvetése 374.660.290 forint. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, melyhez a szükséges önrészt Szentes Város Önkormányzata biztosítja.

A projekttel a város vezetésének határozott célja a szentesi kistérség gazdasági felzárkóztatása, a munkanélküliség csökkentése. A megvalósult fejlesztésnek köszönhetően a vállalkozók szemében sokkal vonzóbbá válnak a megújított, korszerűsített ipari parki területek, a várakozások szerint ezzel egyenes arányban nő az oda költöző vállalkozások száma, illetve a már ott lévők termelékenysége, remélhetőleg versenyképessége, aminek hozadéka az általuk foglalkoztatott munkaerő számának a növekedése.
Ám nem csak a város gazdasági életében fontos lépcsőfok ez a beruházás, hanem környezetvédelmi szempontból is jelentős. A már megvalósított és a tovább bővíthető csatornahálózatnak köszönhetően a jövőben környezetkímélőbb módon történik a keletkező szennyvíz elvezetése és tisztítása, míg a csapadékvíz elvezetése egy élhetőbb városi környezetet eredményez. Szintén említésre méltó, hogy a fejlesztés hozzájárul a térség társadalmi egyensúlyának, esélyegyenlőségének javításához is: a Szentes Ipari Park jelenleg is több száz megváltozott munkaképességű, valamint roma származású embernek biztosít munkalehetőséget, és a megvalósult beruházásnak köszönhetően betelepülő új vállalkozások is további hátrányos helyzetű munkavállalót tudnak majd a jövőben foglalkoztatni.

Fotó, szöveg: Just Creative/Klein Péter

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.