Az első “pilóták” – Kamatmentes kölcsön hat vállalkozásnak

A közelmúltban zárult az a pályázati periódus, amelynek keretében Szentes Város Önkormányzata kamatmentes kölcsön formájában tette lehetővé helyi vállalkozások számára, hogy fejlesztési forrásokhoz jussanak.

A pályázat részleteiről előzmény linkünk www.varosivisszhang.hu/?p=7053
Amint a május 19-i sajtótájékoztatón Szirbik Imre polgármester ismertette, a gazdasági válság hatásainak ellensúlyozására 100 milliós keretösszeget terveztek, amelynek a pályázat első körével mindössze a 11%-át sikerült a pályázó hét helyi vállalkozásból hatnak megszereznie. A pályázatnak vannak tanulságai, amelyeket a második körös kiírásnál felhasználnak majd – mondta.

A hat vállalkozás összesen 12.187.500 Ft kamatmentes kölcsönt kap az önkormányzattól 36 havi futamidőre. Ezzel a segítséggel több mint 55 milliós fejlesztési értéket hozhatnak létre, s várhatóan projektjeik 20 munkahely megtartását, ill. újak létesítését teszik lehetővé.

A támogatásban részesült projektek a következők: A Pro Horto Kft. megújuló, környezetbarát ültető közeg fejlesztésére vállalkozik, a Kera-Form Stúdió Kft. cserépkályha és kandalló elemrendszerek gyártásával és bevezetésével bővíti tevékenységét. Az Infoker 2010 Kft. távközlés technikai innovációs fejlesztésben és szoftvervásárlásban gondolkodik.  Barna Péter egyéni vállalkozóként, külföldről haza települve fotóműtermet létesít a városban. Az Árok Kft. gépbeszerzéssel bővíti gépparkját, míg Vukovich Sándorné egyéni vállalkozó napkollektkorok felhasználásával kívánja energiatakarékossá tenni az általa üzemeltetett szálláshelyek fűtését. A vállalkozások képviselői a sajtótájékoztató keretében írhatták alá támogatási szerződésüket, valamint átvették az együttműködést tanúsító okleveleiket is.

Horváth István önkormányzati képviselő, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara helyi elnöke utalt a kamaránál már bevált hasonló támogatási gyakorlatra, amely jelen kezdeményezésük alapjául szolgált. Véleménye szerint az első “pilóták” próbálkozók után többen felbátorodnak majd, ami a második pályázati kör hatékonyságát fogja növelni.

– Egyik szemem sír, míg a másik nevet – jelentette ki Móra József  önkormányzati képviselő, bizottsági elnök. Sír, mert egy évet kellett várni a pályázati alap létrejöttére. Nevet, mert a vállalkozások felmérték a pályázatban rejlő előnyöket, és a bonyolult feltételek ellenére is belevágtak. Bátorságukat siker koronázza.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.