Horgászoknak: Indul a versenyszezon – Tapasztalatok innen-onnan…

Kedves Horgásztársaim! Lezajlottak a környékbeli egyesületeknél is a közgyûlések. Az elõzõ számban közölt táblázat teljessé vált, sõt egy kis százalékos összehasonlítást is készítettem. Ki-ki tallózhat a számok között.

Február 27-én, meghívásra, Magyarkanizsára látogattunk az ottani “Testvériség” horgászegyesület közgyûlésére. A 476 tagot számláló egyesületben igen jelentõs és aktív társadalmi munka folyik, és csodálatosan kezelik a gyermekhorgászokat. 182 gyermekhorgásszal foglalkoznak, akik közül 51 fõt, akik részt vettek a horgásziskolában, oklevéllel és spiccbottal “tüntetett” ki a vajdasági horgász szövetség.
A beszámolóból kiderült, hogy 735.243 dinárból gazdálkodtak, amit bérleti díjakra, különbözõ mûködési költségekre költöttek. 1 dinár = kb. 3,30 Ft, tehát olyan, hogy telepítés, szóba se került. Szóba került azonban az idei évtõl egész Szerbiára érvényes horgászrend, melynek ismertetése és vitája közel 1 órahosszat tartott. Az volt kis delegációnk véleménye, hogy náluk szigorúbb szabályok léptek érvénybe, mint nálunk, és igyekeznek megvédeni a természetes vizek halállományát, ami ott is egyre fogyatkozik. (Ott is!? hiszen néhány kilométerre vannak tõlünk.)
Íme az új ottani szabályok: Kötelezõ a fogási napló vezetése – eddig nem is létezett-, aki beírás nélkül hagyja el horgászhelyét, a következõ évre nem kaphat engedélyt. Teljes tilalom van a compóra, az aranykárászra, a csíkhalakra, a kis- és nagy kócra és a folyami rákra. Különbözõ, de átfogó tilalom van a nálunk is ívásidõben védett fajokon kívül a dévérkeszegre is. Tilos horgászni a nyári idõszámítás szerint 21 órától 03 óráig, téli idõszámítás szerint 18 órától 05 óráig. Méretkorlátozás van a miénktõl különbözõen: a márna 25 cm, dévér és jászkeszeg 20 cm, balin 30 cm, harcsa 60 cm, süllõ – nagyon bölcsen – 40 cm! Durbincs 10 cm, menyhal 25 cm. Jászke-szegbõl, dévérbõl és márnából napi 10 db, õshonos halakból napi 5 kg fogható. Az 5 kg mindenképpen az érvényes, tehát 1 db 5 kg-os hal kifogása esetén megvan a napi fogható mennyiség. Ide kívánkozik, hogy a szigorú szabályokat annak ellenére is be kellett vezetni, hogy a vajdasági Tisza szakaszon tilos a halászat! Legyen ez intõ példa számunkra. A tõlünk keletre esõ Békés megyeiek már szigorítottak a keszeg fogásokon, most a déli szomszédaink is ezt tették, ezért nekünk nagyon vigyáznunk kell, és õriznünk, védenünk a még meglévõ lehetõségeinket.
Ha már a lehetõségnél tartunk, igen, megragadtuk, és vásároltunk idáig több mint száz mázsa folyóvízi keszegfélét, mely a Kurcába és a tavakba lett betelepítve. Március 3-án került sor egy ellenõri megbeszélésre, ahol húsz fõ volt jelen. Örvendetesnek tartom, hogy sikerült ilyen szép számú ellenõri csapatot összeverbuválni. Valamennyien el vannak látva fényképes igazolványnyal, melynek hátoldalán az én aláírásommal szerepel az érvényesség ideje. Mivel ezeket a fiatalokat nem ismerhetik ebben a minõségükben, az ellenõrzéskor nyugodtan kérhetik betekintésre az igazolványukat.
Ezen a megbeszélésen kialakult a tavaszi telepítési menetrend. Március legvégén lesz újabb telepítés a Kurcába, hogy húsvétkor lehessen horgászni, itt tilalom nem lesz.

(Kinagyítható!)

A Gerecz tavon április 7-én van telepítés, és 10-én a Gerecz Elemér emlékverseny, melyre már lehet nevezni az irodában. A verseny két kategóriában, rakó-botos és általános horgászfelszereléssel horgászók számára van meghirdetve. Mindkét csoport külön díjakért küzd, az abszolút gyõztes viszi a vándorkupát. A verseny után 14 órától lehet horgászni, a már megszokott rend szerint. Itt hívom fel a figyelmüket arra, hogy 9-én harcsafogó éjszakai versenyt rendezünk. Akik részt kívánnak venni, azoknak lehetõsége van a nevezésre az irodában. Nevezési díj nincs, csak a létszám pontosítása miatt kell jelezni a részvételi szándékot. Szabály: partról lehet horgászni, pergetni szigorúan tilos, az élõ csalit a kezdéskor csónakkal bevisszük a kívánt helyre, ettõl kezdve csónakot csak kapitális hal akasztása után lesz mód igénybe venni. Aki 20 kiló feletti harcsát fog, az 2011-be tisztelet területi engedélyt kap. Ez a szabály vonatkozik az év további napjaira is.
Április 17-én a Kurcán kerül sor a Goldex kupára, amelyre szintén lehet nevezni az irodában. Az ellenõri megbeszélésen szó volt a fogások beírásának helytelenségérõl is. Itt szeretném – talán huszadszor – a figyelmét mindenkinek felhívni, hogy a halat kerek kilogrammban kell beírni, nem pedig darabban. A fogási naplók bizonysága szerint, és ha azt vennénk teljesen hitelesnek, akkor több halnak kellene lennie a Gerecz tóban, mint víznek. Egykilós halat nem telepítettünk, mégis rendre egy kilók vannak beírva. Tisztelettel kérek mindenkit, hogy becsülje meg a hal súlyát (ha nincs mérlege) és a becsült súlyt írja be, nem a darabot. Tehát egy másfél kilós halat kettõ kilóként kell beírni.
E lap megjelenése után  rendezzük meg a Sándor kupa versenyt a Kurcán, amelynek eredményérõl a következõ számban fogok beszámolni. Befejezésül a szlogen: A halnak a vízben van a helye, csak annyit vigyél el, amennyire feltétlenül szükséged van! Ne éljük fel a jövõnket!

Füsti-M. Lajos elnök

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.