Egy modern orvosság – Az orbáncfű

A hippokratészi idõktõl kezdõdõen az orbáncfû orvosságként való használata szinte már mesébe illõen lenyûgözõ történet. Bár a XIX. századi orvoslás haszontalannak minõsítette, az orbáncfû, vagy latin nevén a Hypericum perforatum mára reneszánszát éli.

Az enyhe vagy mérsékelt depresszió, valamint az ezzel járó feleslegesség és reménytelenség érzetének kezelésében, tudományosan bizonyított eredmények és sikerek is ezt igazolják. Az orbáncfû biztonságos és hatékony antidepresszáns, a javulás általában 2-3 hetes kezelés után mutatkozik. A betegek a hangulat finom, de egyenletes jobbulásáról számolnak be, valamint a depresszió egyéb tüneteinek enyhülésrõl. Az alvás minõsége mérhetõen javul, és néhányan energiájuk növekedésérõl is beszámolnak. Az orbáncfû a jelek szerint javítja a motivációt, a koncentráló készséget és az érzelmi stabilitást. Egyes klinikai vizsgálatokban pozitívan hatott az emlékezetre és a „kognitív funkciókra”.
     Az Európai Tudományos Fitoterápiás Együttmûködés által az orbáncfûrõl kiadott cikk és monográfia (1996), többé-kevésbé a hivatalos Európai Uniós álláspontot képviseli a gyógynövényrõl: „mérsékelt vagy középsúlyos depresszív állapotok… nyugtalanság, szorongás és ingerlékenység” eseteiben javasolja a növény alkalmazását. Századunkban az orbáncfüvet az egymástól oly távol esõ országokban is, mint Kanada, Portugália, USA, Románia, Oroszország és Ausztria, vagy Ausztrália, következetesen alkalmazzák a herbális medicinában a következõ kórképekben: idegi kimerültség, hangulat és stressz, szorongás és depresszió, menopauza, klimaxos állapotok, menstruációs problémák, húgyúti zavarok, kisgyermekek ágybavizelése, sebek és fekélyek – belsõleg és helyileg alkalmazva –  gyomor és bélrendszeri zavarok, gyomorfekély, máj és epeúti zavarok.
     Az orbáncfû helyes adagolása az alkalmazott készítmény jellegétõl függ. Ha teát szeretnénk készíteni, 2-4 g szárított növényt használjunk egy csésze vízhez (200 ml), 1 teáskanálnyi mennyiséget áztatni kb. 10 percig zárt teafûtartóban. Ajánlott adagja 2-3 csésze tea naponta. Ha kapszulában, vagy tabletta formájában szeretnénk elfogyasztani 2 x 500 mg-ot vegyünk magunkhoz. A 65 évesek vagy annál idõsebbek a standard felnõtt dózisnál esetleg kevesebbet igényelnek, ezért ajánlatos számukra a javasolt dózisok felét elfogyasztani, majd a késõbbiek folyamán, szükség szerint emelni. Gyermekek kezelésére is alkalmazhatjuk az orbáncfüvet, jellemzõen az ágybavizelés eseteiben nyugtatóként, illetve nyugtalanság szüntetésére. Gyermekek számára napi egy csésze tea javallott, a 6-12 éves gyermekek a felnõtt adag felét kapják.
      A legtöbb esetben, különösen, ha nem egy múló probléma megszüntetésérõl van szó, az orbáncfû csak egészségügyi javaslatra szedhetõ. Némely szaktekintély szerint gyermekkori alkalmazása csak természetgyógyász fito-terapeuta felügyelete és ellenõrzése mellett szedhetõ. Említsük meg, hogy bizonyos gyógyszerekkel az orbáncfû kölcsönhatásba léphet, érvényes tehát a közhellyé vált szállóige: „A kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg kezelõorvosát, gyógyszerészét.”

Rideg Róbert
természetgyógyász-tanár,  fitoterapeuta
az Aryan Természetgyógyász Oktatóközpont
óraadó tanára

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.