Egy éves a szentesi légimentő bázis – 385 esetben volt szükség a segítségükre 2009-ben

Január ötödikén volt egy éves a szentesi légibázis. Az átadása után tortával és kabala mentőhelikopterrel köszöntötték az ott dolgozókat. Az első születésnapon Magyar Anna Csongrád megyei elnök kezdeményezésére részt vett több polgármester is azok közül a településvezetők közül, akik hozzájárultak a légibázis megvalósításához.

 

A szentesi bázison dolgozó mentőorvosokat 2009-ben összesen 385 alkalommal riasztották – mondta el az eseményen Dr. Túri Péter, az OMSZ Légimentő Kht. ügyvezető igazgatója. Kifejtette: ebből 284 esetben vonultak helyszínre, és 101 alkalommal szállítottak beteget, sérültet egyik kórházból a másikba. Ez a 75-25 százalékos arány megfelel az európai uniós normáknak is. A legtöbb esetben Békés, míg a legkevesebb alkalommal Csongrád megyében volt szükség a munkájukra.

Dr. Túri Péter arról is beszélt, hogy a légibázis létrehozásában segítő települések közül már legalább minden másodikon szükség volt a munkájukra. Így például Nagymágocson, Ópusztaszeren, Csengelén, Mindszenten, Maroslelén, Bakson, Szentesen és Csanyteleken is. Kiemelte azt is, hogy a bázison még októberben munkába állítottak egy ún. mentőorvosi kocsit is, amivel a téli időszakban tudnak menteni olyan időben, amikor a helikopter nem tud felszállni. Budapesten kívül egész Magyarországon csak Csongrád megyében dolgozik ilyen mentőorvosi kocsi.

A szülinapi eseményen Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke az összefogás erejéről beszélt. Emellett azt is mondta, hogy összeszorul az ember szíve, ha belegondol: a BKV-nál csak egy személynek fizettek ki 100 millió forintot végkielégítésként, csaknem ugyanannyit, mint amennyibe ez a bázis került; az a bázis, ahol egy év leforgása alatt 385 esetben segítettek a mentőorvosok a 4 dél-alföldi megyében élő embereken. Csongrád megye elnöke a torta mellé egy kabala helikoptert is vitt ajándékba a bázison dolgozóknak.

Csongrád Megyei Közgyűlés Sajtószolgálata

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.