Adventi koncert

A templom orgonájának hangja mellett foglalhatták el helyüket, akik ellátogattak az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj Parancsnoksága és a HM Rekreációs és Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. Szentesi Intézménye szervezésében megtartott adventi koncertre.

 

December 9-én délután immár második alkalommal lépett fel a Honvéd Együttes Férfikara a szentesi Szent Anna-templomban, ahol az előző évben hagyományteremtéssel elindított rendezvényen most is teltházas volt a templom, az alakulat személyi állománya mellett számos érdeklődő is részese volt a közel egy órás műsornak.

Juhász László százados, az alakulat kommunikációs tisztje bevezető gondolataiban hangsúlyozta; rendezvényük kiemelten fontos az alakulat, a személyi állomány számára, ami várhatóan jól szolgálja a szeretet ünnepére való felkészülést. Köszöntötte a meghívott vendégeket és a megjelenteket, köztük Topsi Bálint plébánost, aki méltó helyet biztosított a rendezvénynek.

 

 

A megnyitóra felkért tábori lelkész, dr. Alácsi Ervin százados tolmácsolta Bíró László tábori püspök üdvözletét, majd az egyház és a művészet régi kapcsolatára tért ki. Benedek pápa gondolatait felhasználva méltatta a művészek különleges tehetségét, mellyel a szépségen keresztül képesek az embereket megszólítani. Befejezésül szívből kívánta, hogy a mai repertoárban szereplő dallamok színvonalas előadása is segítse elő a résztvevők felkészülését karácsony ünnepére, a végtelen szépséggel való találkozásra.

 

 

Riederauer Richárd karnagy vezetésével a férfikar műsorában több nyelven, a világ számos tájáról megszólaltatott kórusművek méltán arattak sikert. A zenetörténeti áttekintésnek is nevezhető összeállításukban – a reneszánsztól a barokk kor francia és német szerzői mellett-, az iránta való tiszteletükből szerepelt Kodály Zoltán által írt Ave Maria is. Előadásuk végén, mint a műsorközlő fogalmazott, az eddigi komolyzenei művek után lazítanak, így csendült fel a Jingle Bells közismert dallama, melyet a hallgatóság vastapssal jutalmazott.

 

 

Topsi Bálint plébános örömét fejezte ki, hogy vendégül láthatta a katonákat, kölcsönös üzenetnek tartja, hogy a katonatársadalom tovább nyit az egyház felé, – azok felé, akik Isten üzenetét közvetítik az által is, hogy együtt lehettek egy bensőséges adventi koncerten.

Nyers József mérnök ezredes a zászlóalj parancsnoka megfogalmazta, szükségesnek tartja az ilyen irányú rendezvényeket, az előadás összességében jó hatást gyakorol az állományra, – ami üzenet értékű számára, hogy jövőre is szervezzen az alakulat hasonló koncertet.

Fekete Imre 

Fotó: Juhász László százados

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.