Aranyat érő vöröshagyma

A fûszerek kapcsán a legtöbb emberben az ételeinknek ízt, aromát adó növények jutnak eszébe. Kevesebben tudják, hogy a konyhapolcon lévõ fûszereink nagy része hatékony segítséget nyújthat egyes problémák kezelésében. Természetesen akut esetben nem helyettesítheti az  egyes betegségek kezelését, de sok esetben segít. Vegyük le bátran a fûszeres polcról kedvenceinket!

Több mint 6000 éve ismert a vöröshagyma, gyógyító erejét különféle klinikai kísérletek is igazolták. Ily módon támasztották alá azt a tényt is, hogy koleszterin- és vércukorszint csökkentõ hatású, hogy a vérlemezkék összecsapódását gátló, valamint antibakteriális és gomba-ellenes hatást is kifejt. Kutatások igazolták, hogy a hagyma rendszeres szerepet játszhat a gyomorrák megelõzésében, illetve csökkenti annak kockázatát.

A hagymateától a pépes borogatásig
A vöröshagyma a népi orvoslásban minden bajt gyógyító növényként ismert. Hagymáját különféle formában, nyersen szeletelve, levét kifacsarva, sülve vagy fõzve, tapasznak, pépes borogatásnak vagy gyógyteának elkészítve elsõsorban bõrbetegségek (leggyakrabban a gennykeltõ baktériumok okozta bõrelváltozás), emésztõrendszeri rendellenesség (fokozott bélgáz képzõdés megszüntetése, bélgörcsök oldása, bélgiliszták kihajtása), valamint légúti megbetegedés tüneteinek enyhítésére (köhögés csillapítása, a légutak gyulladásának csökkentése és fertõtlenítése) alkalmazzák.
Bõrgyulladás, kelés (pl. körömágygyulladás) érlelésére általánosan ismert volt a vöröshagyma húsos levelébõl készített „pépes” borogatás, melyet nyersen vagy sülve, összetörve, közvetlenül vagy vékony szövet között tettek a gyulladt bõrfelületre. A pépes borogatást napjában többször cserélték, és a kelés kifakadásáig vagy a gyulladás megszûnéséig használták.

A köhögés csillapításának egyik jól ismert szere volt a „hagymatea” vagy annak csak burokleveleibõl – készítették,  s  mézzel vagy anélkül fogyasztották.

Gyógyító hatása a Távol-Keleten is ismert…
Nemcsak hazánkban köztudott a vöröshagyma gyógyító ereje. Az indiai gyógyászatban kipréselt nedvét a fülbe csepegtetve csökkentik a fülfájást. A préselt hagymalét vizelethajtásra és lázcsillapításra egyaránt adják, külsõleg pedig rovarcsípéses bõrgyulladás enyhítésére, sebek méregtelenítésére javasolják.
Nepálban a vöröshagyma préselt nedvét azonos mennyiségû mézzel keverve köptetésre, túróval és sóval keverve pedig hasmenés megszüntetésére javasolják. A kínai gyógyászatban a vöröshagyma használata újabb keletû, táplálék- és gyógynövényként mégis sokféle betegség kezelésére alkalmazzák. Rendszeres fogyasztását a magas vérnyomás megelõzése céljából is ajánlják.

 Rideg Róbert
 természetgyógyász-tanár, fitoterapeuta
 az Aryan Természetgyógyász Akadémia óraadó tanára

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.