Aktualitások horgászoknak – A szigorítások kora – Mikulás kupa és tisztújítás

Kedves Horgásztársaim! Kénytelen vagyok hivatalos dolgokkal kezdeni a cikkemet, mert megjelent az FVM (Földmûvelési és Vidékfejlesztési Minisztérium) és a KVVM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium) együttes rendelete, mely szigorításokat tartalmaz.

Az évek óta csökkenõ tendenciát mutató halfogási lehetõségek a törvény szigorítását eredményezték. Nem a halászat szigorítását!? A nem fogható, tehát védett halak felsorolása hosszú lenne (1 db A-4-es oldal), azonban a területünkön biztosan elõfordulókat felsorolom: Orvosi pióca, magyar nadály, folyami rák, kecske rák, kövi rák, tiszai ingola, állas küsz, botos kölönte, cifra kölönte, felpillantó küllõ, fenékjáró küllõ, fürge cselle, gyöngyös kon-cér, halványfoltú küllõ, kövi csík, lápi póc, sujtásos küsz, szivárványos ökle, valamennyi béka faj. A rendelet többek között rögzíti a tilalmi idõket is, amelyekbõl a változást ragadom ki: Tilos kifogni május 2 -tól június 15-ig: a jászkeszeget, a paducot és a szilvaorrú keszeget. Jelentõs változás a menyhal korlátozása, mely 20 cm-ben határozza meg a kifogható legkisebb méretet, ám nem számít bele a kifogható nemes halak mennyiségébe, (ami nem változott), tehát felnõtt 10 kg-ot, gyermekhorgász!? (így szól a rendelet) 5 kg-ot foghat. Tovább is van, mondjam még? A rendelet szigorítja a fogási naplók késedelmes leadásának a következményeit, e szerint ötvenezer forint bírsággal sújtható, aki határidõre nem adja le fogási naplóját.

Tudom, hogy most valamennyien felszisszenünk, netán fel is háborodunk, ám mindez nem egyesületi  hatáskör, az egyesületnek jelentési kötelezettsége van a halászati felügyelet felé, szintén súlyos bírság terhe mellett. Ezért nagyon kérek mindenkit, hogy akár már holnap – ha nem akar az idén már horgászni – adja le a fogási naplóját, de tartsuk szem elõtt a január 5-ét, és addig mindenképpen adja le mindenki. Nem célunk és nem szándékunk senkit súlyos anyagi teherrel megterhelni. Tudjuk a mondást: a parancsot… nem szabad, mert szaporodik. Ez a rendelet november 15-tõl érvénybe lépett!

És most saját házunk tájáról. Néhány kivétellel kiszedték a csónakokat a Kurcán, ám sajnos nem éltek a lehetõséggel, hogy olyan helyre hozzák, ahol szem elõtt volnának és az ott lakók ráfigyelnének. S íme, máris megtörtént az elsõ eset, hogy az összeláncolt három csónakból az egyiket ellopták.

Közeledik az év vége. Megkezdõdött az elõkészület az évi rendes közgyûlésünkre, ami várhatóan január harmadik hetében lesz. A következõ évi engedélyek várhatóan január 4-tõl lesznek válthatók. Hogy mennyiért? Errõl pontos értesítéssel leszünk a horgászboltokban a szokásos módon, valamint a Szuperinfó december 18-án megjelenõ számában. Ezért nem kell az irodába bejönni, hanem csak a takarékszövetkezethez kell bemenni, ott közölni, hogy az egyesület számlájára akarnak befizetni. (A számlaszámot tudják a takarékszövetkezet munkatársai.) A táblázatból mindenki kiválasztja,  milyen engedélyt akar, az ahhoz tartozó  összeget bemondja, befizeti és jöhet az engedélyért a kapott bizonylattal.

Befejezésül az év utolsó versenyérõl számolok be, amelyen nagy örömünkre Bácskatopolya / testvérvárosunk / és Magyarkanizsa csapatai is résztvettek, nem is rossz eredménnyel. 15 csapat részvételével zajlott a 11. mikulás kupa, azaz a 9. Hankó Attila emlékverseny, ahol az alábbi eredmények születtek: I. Szolnok vegyes II. Triál / Bp /, III. Halírtók / Szentes / Szektoronkénti eredmények: A. szektor: I. Szántó Arnold Bácskatopolya, II. Gyulai Ferenc Bp, III. Nagy Benedek Szolnok. B. szektor: I. Veres Gábor  Szentes, II. Erdõháti András Magyarkanizsa, III. Farkas Tibor. C. szektor: I. Csendes Zoltán  Szentes, II. Tóth András Magyarkanizsa, III. Pálfi Zsolt Bácskatopolya. Az abszolút gyõztes: Kökény  József  Szolnok 6480 grammal. Az eredményhirdetésnél ott volt Hankó Attila édesanyja, aki minden résztvevõnek átadott egy üveg bort, melyre Attila arcképe van gravírozva.

Egy felhívással fordulok önökhöz: A közgyûlésen jelölõ bizottságot kell választanunk, amelynek feladata a 2011 ben tartandó tisztújító közgyûlésre a javaslat tétel az egyesület vezetõségére. Aki szeretne ebben részt venni, az kérem jelentkezzen az irodában. Befejezésül, mivel ebben az évben ez az utolsó szám, fogadják jókívánságomat. Minden kedves horgásztársunknak jó egészséget, kitartást, békés ünnepeket kívánok a vezetõség nevében. Remélem hazánk sorsa jobbra fordul, csak valamennyiünknek akarni kell. Kérem nagyon akarjuk ezt!!! A legvégére a szlogen: a halnak a vízben van a helye, csak annyit vigyél el amennyire feltétlenül szükséged van.
Füsti-M Lajos elnök

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.