Fejlesztések az M5-ös autópályán

Az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. az M5-ös autópálya korszerûsítésére és továbbépítésére 1992-ben kiírt nemzetközi tender gyõzteseként felel az autópálya fenntartásáért. Az 1996-ban életbe lépett szerzõdés szerint az AKA Zrt. feladata megterveztetni, finanszírozni a Budapestet a röszkei határral összekötõ, jelenleg mintegy 156,5 km hosszú M5-ös autópálya építési, felújítási munkálatait, amely a 35 éves koncessziós idõszak végével visszakerül a magyar állam tulajdonába. 2008. június 24. óta az AKA Zrt. részvényeit 100%-ban az M5 Holding birtokolja.

A cég törekvése, hogy az M5-ös hazánk legbiztonságosabb  autópályája legyen,  ezért a társaság 70 millió forint értékben tizenhárom útfelügyeleti, pályaellenõrzési feladatok ellátására alkalmas gépkocsival bõvítette gépparkját és további 15 millió forintért többfunkciós mûszaki útkarbantartó célgépko-csikat vásárol. Az autópálya 14.300 méteres szakaszán már lezárultak a tavasszal kezdett aszfaltozási munkák. További 5.600 méter útszakaszon õsszel folytatják az aszfaltozást.
A tervek szerint az M5-ös jobb és bal pályáján 2.380 méter szakaszon a-kusztikus burkolatjeleket helyeznek el, hogy ezzel is csökkentsék a pályaelhagyásos balesetek számát.
Panaszok az ombudsmanhoz

Az állampolgári jogok országgyûlési biztosa, dr. Szabó Máté és munkatársai Csongrád megyében is összegyûjtik azokat az állampolgári panaszokat, amelyek más módon nem  jutnának el a hivatalhoz. Augusztus 31-ig a lakóhely szerinti polgármesteri hivatalokban, gyûjtõládákban lehet elhelyezni az Országgyûlési Biztos Hivatala számára címzett beadványokat, amelyek vonatkozhatnak pl. közigazgatási jogorvoslatra, s 1989. október 23. óta indult ügyek sérelmei. Az idén a gyermek- és fogyatékkal élõk jogai mellett a közlekedéssel, vagy a sztrájkjoggal összefüggõ kérelmek élveznek kiemelt prioritást. További részletek: www.obh.hu

Ünnepség a Tûzoltóságon

A Szentesi Hivatásos Önkormányzati Tûzoltóság pályázati úton új vízszállító mentõszert nyert, amely közel 7000 liter víz szállítására, és azonnali beavatkozásra, azaz oltásra képes. Az eszközbeszerzéshez a helyi önkormányzat 18 millió forint önrész támogatással járult hozzá.
Ezt az eszközt, valamint 55 darab új sisakot vettek át a szentesi tûzoltók a június végi ünnepségen, valamint Kajtár István tü. alezredes parancsnok a hosszú évek óta tartó jó kapcsolatra tekintettel négy használt, de kifogástalan állapotban lévõ légzõkészüléket adományozott a fábiánsebestyéni Szent Sebestyén Tûzoltó Egyesület részére, amelyeket dr. Kós György polgármester vitt haza. Emellett a szentesi tûzoltók ajándék autóápolási termékekkel is karbantarthatják haszonjármûveiket.

Vespa – egy film, és Szentes kapcsolata

Groó Diána rendezõ irányításával 14 tagú stáb forgatott Szentesen három  héten át a cigányság élethelyzetérõl filmet. A Vespa annak a kisfiúnak a történetét dolgozza fel nagyjátékfilm formájában, aki egy azonos típusú robogó megnyerésével új élettérbe kerül. A film szentesi fõhõse, Tóth Sanyika élete is jelentõsen megváltozik a forgatás után, errõl is hallhattunk a stáb szentesi tartózkodását záró sajtótájékoztatón. A rendezõ a filmkészítés körülményei mellett méltatással szólt arról, hogy Szentes Város Önkormányzata baráti légkört teremtett a stáb számára, megadva minden erkölcsi segítséget a zavartalan munkához.
A stabil anyagi háttérrel elkészülõ alkotás várhatóan tavasszal tér vissza a szentesi Õze Lajos Filmszínházba, amikor közönségtalálkozó keretében láthatjuk viszont az alkotókat.

Készenléti ügyelet

A Szentesen mûködõ gyógyszertárak az alábbi rend szerint látnak el készenléti ügyeletet a következõ hetekben:
A dr. Bugyi István Gyógyszertár  (Kossuth tér 5.) július 27-ig minden hétvégén és ünnepnapon reggel 8 és este 8 óra között.
A Klauzál utcai Eszes Gyógyszertár július 27. és augusztus 3. között szombatonként 8 órától 12.00 óráig.
A Kertvárosi Patika (Köztársaság u. 29.) au-gusztus 3-tól 10-ig minden szombaton 8.00 és 12.00 óra között.
A Tesco-ban található Menta Gyógyszertár au-gusztus 10 és 17. között vasárnaponként 8 órától  19.00 óráig.

Múzeumbelépõk

A Csongrád megyei múzeumok belépõjegy árai július elsejétõl a következõk szerint változnak:
A Koszta József Múzeumot a felnõttek 400, diákok és nyugdíjasok 200 Ft befizetésével látogathatják. 10 fõtõl a diák csoportos jegyek mindössze 100 Ft-ba, míg 5 fõig a családi jegyek 700 Ft-ba kerülnek. A tárlatvezetés díja 3000 Ft. A Csallány Gábor kiállítóhely, a Péter Pál Polgárház és a Fridrich fényirda egységesen felnõttek részére 300, a diákok, nyugdíjasok számára 200 Ft-ért látogatható. Ezen intézményekben a tárlatvezetés 1000 Ft-ba kerül. A Szegvári Falumúzeumba megváltott jegyekkel a Malom múzeum is megtekinthetõ, és viszont. Itt az árak fele annyiba kerülnek, mint  a megyeházi múzeum esetében.

Jótékonysági Anna bál

A Pajzsmirigybetegek Csongrád Megyei Egyesülete jótékonysági bált rendez július 18-án 18 órától a mindszenti Kulturális központban. Vacsorajegyek 2500 Ft/fõ, támogatói jegyek 1000 Ft-ért válthatók.  További információk a 06-30/2929-425-os telefonon kérhetõk.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.