Három kistérség karácsonyfája alá – integrált szélessávú infrastruktúra

Tari_János_balról.jpgTegnap délelőtt Szirbik Imre polgármester örömteli hírt jelentett be a sajtó képviselői előtt. 246 millió forint pályázati támogatásból integrált szélessávú infrastruktúra épülhet ki a szentesi és a csongrádi kistérségben, valamint Mindszent városában.

A gazdasági tárca finanszírozása a bekerülési költség 75%-át teszi ki. A fennmaradó 82 millió forintból várhatóan 50 millió forintot a Belügyminisztérium fog átvállalni, – hallhattuk. A fejlesztés, amellett, hogy távközlési kijáratot jelent Békés és Bács-Kiskun megye települései felé, új lehetőségeket teremt az eKözigazgatásban. Az internet kapcsolat képátvitellel és IP alapú telefóniával párosul majd. Minden egyes környező település bevonható, így az esélyek a falvak és a városok között kiegyenlítődhetnek az információ áramlás területén. De új távlatokat nyit a vagyonvédelem, az egyes jelzőrendszerek kiépítése, továbbá a kábeltelevíziózás területén is.

A jövő év szeptemberére megvalósuló beruházásnak köszönhetően a térségben az internet használat költségei mintegy 10%-kal csökkenhetnek. A kábeltelevíziós hálózat igénybevétele a lakosság számára – attól függően, hogy hány csatornát kívánnak igénybe venni – 300 forinttól 3490 forintig terjedő költséget jelenthet a mostani számítások alapján.

Tari_János_balról.jpgÚn. elosztóhálózatok készülnek, mikrohullámú átvitel mellett. A fejállomást a Pollák Antal szakközépiskolában helyezik el, – mondta a megvalósításban érdekelt pályázó partner, Tari János, a helyi Tanet Kft. ügyvezetője. Zsótér István, Mindszent polgármestere azon örömének adott hangot, hogy e fejlesztés is bizonyítja: egy térség problémája nem állhat meg annak statisztikai határainál. Bizonyítást nyert, hogy hasonló együttműködésnek az élet más területén is létjogosultsága lehet.
A kábeltelevíziózás új perspektívái nyílnak meg Csongrádon, – nyugtázta Bedő Tamás polgármester. A szolgáltatási színvonal bővülése pedig a lakosság érdekeit fogja szolgálni.

S hogy az egyes szolgáltatók versenye kiéleződik majd ezután, az épp oly természetes, mint az is, hogy a lakosság számára új technikai és nyelvi ismeretek megszerzése válik szinte nélkülözhetetlenné. Azt már Szirbik Imre, Szentes polgármestere jegyezte meg: kevesen tudják ma még felmérni, mit is jelent mindez…

 

Bedő_Tamás,Szirbik_Imre,Zsótér_István,Szűcs_Lajos.jpg

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.