Tengerentúli levelek

  „ …ma született az üdvözítő Dávid városában”… Lukács 2,11 – 12 (III. rész)

Unnepi_asztal.jpgA nap folyamán sokat beszélgetünk a karácsony szokásairól, a kultúrák közötti eltérésekről, azonosságainkról, és a vacsorárát a konyhába terítjük. A jelen lévőknél mindig két terítékkel többet téve az asztalra, kicsit átmódosítva azt a lengyel népszokást, mely karácsonyeste szénával hinti be a konyha padlóját, emlékezésül Jézus istállóban való születésére, és plusz terítéket arra az esetre, ha Mária és a kis Jézus kopogtatnának be szállást kérni.
December 5. A tervezett ünnepi menühöz szükséges húsok megrendelésének, megvételének a napja.
December 6. Magyarországon ezen a napon a Mikulás teszi ajándékait a gyerekek, és már nem gyerekek ablakba kitett, fényesre tisztított cipőjébe. Amerikában a Mikulás-járás nem szokás, de a minden évben hagyományos „Játékot a gyerekeknek” programhoz bárki csatlakozhat, ha adományként játékot tesz a gyűjtőhelyeken lévő kosarakba. Az így összegyűlt játékok szegény gyerekek karácsonyi ajándéka lesz. Ez a nap a jótékonykodás napja, ami közel sem jelenti azt, hogy nem jó, /kell/ lehet az év többi 364 napján is jótékonykodni.
December 7. Amerikában már ezen a napon minden ünnepi fényárban ragyog. Nagyszerű alkalom családunk tagjaival, rokonokkal, barátokkal szervezni egy közös esti sétát, körbejárni, megcsodálni, élvezni a tündöklő házakat, utcákat, tereket.
December 8. Alkalom ünnepi hangversenyen, színházi előadáson, mozi programon való részvételre, vagy csak egyszerű otthoni lazításra egy érdekes könyv és egy forrón gőzölgő csésze tea társaságában.
December 9. Irány a posta, ahol fel lehet adni a megírt köszöntő leveleket, lapokat, fel lehet adni a közeli útra váró ajándékcsomagokat.
December 10. A zöldről fokozatosan piros színre változó levelű  Mikulás virág (Poinsetta) karácsony jelképének élő virága Amerikában. Megvásárlásának, elhelyezésének napja.
December 11. Italok és a hozzájuk illő „csipegetni valók” megvásárlásának ideje.
December 12. Az intézményesült Santa Claus külön tréninget kapnak az erre a feladatra vállalkozók, és csintalan segítője, Elf. a nagyobb amerikai bevásárló központokban buzgón várja, hogy a gyerekek fülébe súgják karácsonyi ajándéklista kívánságukat. Ennek jegyében tölthető ez a nap kiskorú gyerekek, unokák, rokon, /ismerős/ szomszéd gyereke, tanítványok társaságában. A gyerekek örömtől és izgalomtól kipirult arca, egy rövid időre sok felnőtt számára is visszavarázsolja a csodák világának régmúlt édes érzését.
December 13. A muzsika emeli a karácsony meghitt hangulatát. Lemez, kazetta, CD készletünket ellenőrizhetjük, egészíthetjük ki. Ne feledjük, amennyiben nem használjuk folyamatosan, ellenőrizni a lejátszó készülékeink állapotát is.
December 14. Jelképes nem az érték, hanem a gesztus a fő szempont!  Ajándékok készítése, vásárlása, adott esetben anyagi támogatásként átadandó ajándék készpénz, csekk, vásárlási  utalvány előkészítése.
December 15. Amerikában ezen a napon sugározzák a televízió állomások a Fehér házi karácsonyt. Megnézése családi, baráti körben egyaránt kellemes élmény, nem csak a műsorok igényesen összeválogatott színvonala miatt, hanem azért is, mert a programot megelőzően ismerhetik meg a nézők, hogyan készülnek az ország első házában az ünnepekre.
December 16. Irány a bevásárló központok. Az előzetesen összeállított lista alapján beszerezhetjük a sütéshez-főzéshez szükséges élelmiszereket, hosszabb ideig eltartható zöldségeket, gyümölcsöket.
December 17. Tartalék ajándék vásárlásának a napja arra az esetre, ha az alapos előkészületek ellenére megfeledkeztünk volna valakiről, vagy ha nem várt ajándékot kellene viszonoznunk.
December 18. „Gondolok Rád! Csupán azért hívtalak, hogy Karácsony közeledtével köszöntselek”…egy telefonhívás azon ismerőseinknek, akikről régen nem hallottunk, akikről tudjuk, hogy magányosan élnek, tartós betegek, vagy kórházban vannak.
December 19. Ünnepi alkalmi ruha, kiegészítők kiválasztása, előkészítése készletünkből, esetleg új vásárlása magunk és családunk tagjai számára.
December 20. Takarítás és az ünnepi étkészlet előkészítése, átvizsgálása, esetleg pótlása.
December 21. Fényképezőgép, videókamera, filmek, kazetták ellenőrzése, átvizsgálása, igény esetén pótlása.
December 22. Fenyőfa feldíszítése és egy utolsó ellenőrzés, hogy mindenre gondoltunk-e, minden megvalósult-e a tervek szerint?
December 23. …és minden különösebb rohanás, idegeskedés, kifáradás, kimerülés nélkül eltelt 31 nap, és elérkezett:
December 24., amikor „Azon a vidéken pásztorok tanyáztak kint a szabadban, és éjszaka őrizték a nyájukat. Egyszer csak ott állt előttük az Úr angyala és az Úr dicsősége beragyogta őket. Nagyon megijedtek. De az angyal bátorította őket: „Ne féljetek! Nagy örömet hirdetek nektek és az egész népnek: ma született az üdvözítő Dávid városában. U. a. Messiás és az Úr. Ez a jele: kisdedet találtok pólyába takarva, és jászolba fekszik” Hirtelen nagy mennyei sereg vette körül az angyalt. Dicséretet énekeltek az Istennek: „Dicsőség a magasságban Istennek és békesség a földön Isten kedveltjeinek” Lukács 2, 8 –14.

Áldott, békés, kellemes Karácsonyi Ünnepeket! Nagyérdemű, kedves Olvasó.           

Susan T. de. Buzna dr. 

2 hozzászólás “Tengerentúli levelek” bejegyzésre

  1. téka:

    Csodaszép ünnepeket kívánok ott a messze távolban. Nagyon szép dolog ilyen tematikusan felépíteni a készülődést. A jövőre nézve én is sokat tanultam a leírtakból.

  2. Susan T. de Buzna dr:

    Jól tudom Karácsonyra mindenek elõtt a lelkünkben kell tematikusan felépítve készülõdni, de…Földi hívságokkal teli életünkben nem árt egy kis praktikusság sem… és ha mind ezt még meg is oszthatom, sõt még követõk is akadnak…az maga a csoda szép ünnep.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.