Hogyan alakulnak a közszolgáltatási díjak Szentesen?

A városi ember komfortérzetéhez szorosan kötõdnek a közszolgáltatási díjak Szentesen is. Nos, hogyan alakulnak az idevágó tarifák a jövõ esztendõ elsõ napjaitól?

Errõl is döntött a helyi önkormányzati testület az egyik legutóbbi ülésén, méghozzá messzemenõen figyelembe véve a lakosság anyagi érdekeit, azzal együtt, hogy az objektíve létezõ költségnövelõ tényezõket nem lehet kikerülni.
Így három irányba mutatnak a közszolgáltatási tarifák: van olyan terület, ahol lényegében az árak „maradtak a helyükön”, például a ligeti uszodánál. Ugyanez vonatkozik az üdülõházakra, a kempingre, vagy más ellátási formát nézve az idõs embereket segítõ házi gondozásra is.
Nagyon sok helybeli lakost érint, hogy az adóknál „mozdulatlan” az iparûzési, a kommunális, a gépjármû befizetési kötelezettség évi mértéke. A térségben egyedüli, hogy már hosszabb ideje nem növekednek a bérlakások használati tarifái.
 Meghatározott intézményekben a szolgáltatási díjak emelkedése szolidnak mondható, vagy pedig – az esetek java részénél – 4 százalék körül lesz, ami egyezik a várható inflációs rátával 2006-ban. Például a helyi buszjáratoknál a vonaljegy ára 120,- forintról 125,- forintra nõ, vagy a távhõszolgáltatást említve a légköbméterre vetített alapdíj 242,- forintról 251,- forintra ugrik.
Többek között nincs jelentõs áremelés a Terney Béla Középiskolai Kollégium szobahasználatánál, amelyet a nyári hónapokban – az iskolai szünidõ alatt – fõleg a turisták vesznek igénybe. Magasabb lesz a terembérleti díj a Sportcsarnokban, és itt egyes sportágak mérkõzéseinél belépti jegyet kell váltani a nézõknek. Havi tarifák és bérletek helyett óradíjat vezetnek be a teniszpályán, a Dózsa-házban. Másfelõl kisebb arányban növekszik a mozijegyek ára, valamint a beiratkozási díj a városi könyvtárban. Elviselhetõ emelkedés lesz a vízszolgáltatási és a szennyvízkezelési díjaknál. Ezek nagyon hasonlók más környezõ városok tarifáihoz, Szentes tehát nem „drágább” település, mint más dél-alföldi város. 
A kedvezményeknél érdemes rögzíteni, hogy például a csatornabekötés után két évig a ház-, illetve telektulajdonos a megállapított csatornadíj felét fizeti. A rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülõ családok számára ingyenes az ellátás a bölcsödében, az óvodában, az általános iskolában pedig a díj 50 százalékát kell fizetnünk.
Ugyancsak térítési kedvezményt kapnak a rászoruló három és több gyermekes, valamint a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekeket nevelõ családok. Kedvezménynek számít a központi gyermekélelmezési konyhánál, – ahol az óvodásokon kívül a gondozásba vett idõsekre is fõznek – hogy az eddigi hagyományok szerint Mikulás-csomagot adnak a gyermekeknek, az idõsek számára pedig ünnepi ebédet szolgálnak fel karácsony tájékán.

A közleményt kiadta:
Polgármesteri Hivatal
Kabinetirodája

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.