Felelős döntésekkel – A horgászközjóért

Kedves Horgásztársaim! Közeledik az év vége, a novemberi beszámolóm óta jelentõsebb történés a Hankó Attila emlékverseny, egyben Mikulás Kupa horgászverseny megrendezése volt. Húsz csapat vett részt ezen a versenyen, itt volt a magyar versenyhorgászat színe, java, Hankó Attila egykori színész barátai, Trokán Péter színmûvész vezetésével.

Kellemes idõben zajlott a jó hangulatú verseny, ahol a vándorkupát Scherman László  kétszeres világbajnok vihette haza 6140 g. fogásával.
A hazai versenyzõk közül Halász Sz. Imre szektor I, Lengyel István szektor II, Dohány Péter szektor III. helyen végzett.
Tájékoztatásul közlöm, hogy a „Kurca-pályázaton” nyert 541 ezer forint felhasználásáról módosítást kértem a Halászati Felügyelõségtõl. A telepítés elhalasztásának engedélyezését a tavaszi jégolvadás utáni idõszakra. Kérésemnek helyt adva, a minisztérium március 31-ig adott haladékot a telepítésre. A Kurca vízminõségének bizonytalan volta, valamint az elõttünk álló tél bizonytalan fényviszonyaira való tekintettel, és a lesüllyedt vízinövényzet bomlásából eredõ esetleges oxigénhiány miatti félelem okán kértem a telepítés módosítását.
A november 24-én megtartott vezetõségi ülésen megtárgyalta a vezetõség a jövõbeni halpusztulások megelõzésére hozandó, valamint az elpusztult halállomány pótlására teendõ intézkedést. Teljes egyetértésben, egyhangú döntéssel azt a határozatot fogadta el a vezetõség, hogy a kritikus vízminõségi helyzetek enyhítésére létre kell hozni egy alapot, amibõl fedezni lehet a vízfrissítés költségét, valamint pótolni kell a kipusztult halállományt, többlettelepítéssel. Természetesen e fela-datok finanszírozására a területi engedély árának az inflációs emelésen felüli emelésével kerülhet csak sor. Ennek mértékérõl a további számítások függvényében az év végi vezetõségi ülés fog dönteni. A vezetõségben az eddig elhangzott vélemények ötezer forint körüli emelésrõl szólnak. Ezért az összegért az év 365 napján napi 41 forintért horgászhatunk. Döntést a decemberi vezetõségi ülés hoz, ahol meg kell határoznunk a jövõ évi árat, hiszen a közgyûlés késõbb lesz, mint az engedélyek kiadásának ideje.
El kellett készítenünk a következõ öt évre szóló hasznosítási megállapodás menynyiségi és halfogási korlátozásainak tervezetét. A Halászati Felügyelettel folytatott tárgyaláson a felügyelet által kért elvárások figyelembe vételével ahhoz, hogy a Kurcán való horgászatot biztosítsuk, a következõ 5 évre, a következõ horgászrend változtatásra van szükség.

A Kurcán az amur fogását napi 1 db. és 60 cm. feletti méretben kell megállapítani. A pontyot valamennyi vízterületen (a tavakon is) 60 cm. feletti méretben TILOS elvinni, valamint 30 db. ponty kifogása után új területi engedély váltásával folytatható a horgászat. Szigorúan ellenõrzik a telepítéseket, a telepítendõ hal orvosi igazolását, a telepítésre szánt hal minõségét, mennyiségét és származását. Egyre nagyobb felelõsség hárul a vezetõségre, egyre több ügyintézés teljesítése kötelezõ.
Hogy a ránk nehezedõ elvárásoknak eleget tudjunk tenni, a szabályokat be tudjuk tartani, olyan munkatársakra van szükség, akik tisztában vannak ezekkel a feladatokkal, tudnak és akarnak dolgozni az egyesületért. Az ilyen hozzáállású horgásztársakat keressük, keresi a jelölõbizottság. Kérem, jelentkezzenek, jelöljenek a tisztújító közgyûlésre tisztségviselõket. Ezt a várja jelölõbizottság.

A halászati felügyelõ 8 ezer forintra, és 1 évre az engedélyváltástól eltiltotta azt a horgásztársunkat, aki két darab méreten aluli csukát akart elvinni egy holtágból, ám ellenõreink tetten érték. Nincs értelme a szabálytalankodásoknak, hiszen ismerhetjük a közmondást: „Addig jár a korsó a kútra”…, és a folytatás nem a vízhordó lányról szól jelen esetben.
Az év zárással kapcsolatos munka folyik az irodában. Nyomatékosan szeretnék felkérni mindenkit, hogy a fogási naplók idõbeni leadása most hatványozottan fontos. Már az elmúlt év példamutató volt e tekintetben, hiszen néhány híján mindenki leadta január ötödikéig a fogási naplóját. Kérem, ezt tegyék meg most is.
A tisztújító közgyûlés várhatóan január közepén lesz, errõl mindenkit postai úton értesítünk. Kérem, jöjjenek el minél nagyobb számban. A beszámoló, és a választás miatt készüljenek hosszú közgyûlésre. Kérek mindenkit, hogy a hozzászólását tényleges és elõremutató javaslatok formájában tegye meg. Nincs szükség a nosztalgiázásra, a visszatekintõ álmodozásra. Annál nagyobb szükség van az elõre mutató javaslatokra.
A Kurca vízminõsége nem lehet téma, hiszen nincs rá befolyásunk. A múlt felidézése se legyen téma, mert nem visz elõre. A jövõbeni munkát elõsegítõ javaslatokra van szükség. Kérem, ezt tartsák szem elõtt!
December elsején második összejövetelével megalakult az „Együtt a Kurcáért” egyesület, a megjelent 32 fõ részvételével. Megválasztotta elnökségét, elfogadta az alapszabályát, megszavazta az évi ezer forintos tagdíjat, és megfogalmazta azt az elvárást, hogy minél több szentesi lakost nyerjen meg a Kurca ügyének. Tehát várják a további tagok jelentkezését. Jelentkezni a horgászegyesület székházában lehet, az iroda nyitva tartási ideje alatt. Aki tenni akar a környezetért, a Kurcáért, azt várják, legyünk minél többen, úgy nagyobb súllyal tudunk érdeket érvényesíteni.

Mondandóm végén a közelgõ ünnepekre kívánok mindenkinek áldott ünnepet, jó egészséget, békés és eredményes újesztendõt.
 
Füsti-M. Lajos elnök

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.