Szamosközi gobelin – Kivarrják a város főterét

Szamosközi-gobelin.jpgMûvészettársítás? Valóban errõl van szó, hiszen Szamosközi Antal három éve fest, elsõsorban természeti képeket, állat- és tájábrázolásokat. A vadállatok és vizek szerelmese, mint arról már korábban is írtunk lapunkban. Szívesen vásárolnak képeibõl vadászok, állatbarátok, orvosok.  E rövid idõ alatt is számos díjat “besöpört” már munkáival. Igazi õstehetség.

Szamosközi-gobelin.jpgNem rég fejezõdött be a városi könyvtárban rendezett nagysikerû kiállítása. Festményei, amelyek zömmel az utóbbi hónapok termése, most is elbûvölték a közönséget.
Ahogy mondani szokás, a mûvészvénájú ember tehetsége mindenben kiütközik. Azaz más alkotói ágak is vonzzák. Antal a képei kapcsán találkozott azzal az igénnyel, hogy a legszebbek miért ne lehetnének gobelin-képek alapjai, ezáltal örömet, kellemes és hasznos foglalatosságot nyújtva a kézimunka eme ága mûvelõinek. Az elsõ próbálkozások egy éve születtek. Elõbb a gondolattal, azután a technikával kellett megismerkednie. S nem csak neki, párjának, Tündének is, aki azonnal meglátta az ötletben rejlõ lehetõségeket. Azokat elsõsorban a sajátmaga számára gondolta, s gondolja most is kibontakoztatni.
Megvették tehát a szükséges berendezést, amelyet a képen is láthatnak. Nos, a program színre bontja, persze a megadott értékek alapján, a festményt, s ezután már a megrendelõ igényén múlik, hogy négy féle méretlehetõség közül melyikben készül el a gobelin-alap. Majd útra kel  az ország számos pontjára. Nagykereskedõk, egyéni mesterek viszik, hiszen tehetik.
Lehet elmélkedni arról, melyik egyszerûbb és könynyebb. Megfesteni egy csendéletet, vagy azt gobelin-alapként kivarrni. Kétségtelen, hogy mindkettõ rendkívüli kézügyességet kíván. Tehát Antal feladványát – az elsõ képek alapján – nemsokára megfejtik az ügyes kezû asszonyok, s majd õk megmondják. Tény, hogy a gobelin nem olcsó, s fõleg nem kevéssé idõigényes hobbi, vagy inkább mûvészet.
A gépet Antal csak saját munkái feldolgozására használja. A képek mellett a feleség, Tünde, most már a gobelinek menedzselését is teljes odaadással végzi. Tehát megalapozták a családi vállalkozást, – nyugtázzák.
– Minden képemrõl nem készülhet gobelin, – jegyzi meg Antal. Eddig száz alkotását “fordították le” a kézimunkázók “nyelvére”.  Így a gobelin szerelmesei egyedi, igényes alkotásokhoz juthatnak. A házaspár nem ismer olyan kortárs festõt, aki hasonló mûvészettársítással foglalkozna. A sok-sok kész gobelin között elõkerül Szentes fõtere. Határozott mása a festménynek, amit Antal a nyár folyamán mutatott. A sokmillió öltésre már is akadt vállalkozó.
Most pedig itt a reklám helye! December 22-ig Szentesen, a Bercsényi utca 85. szám alatt naponta 15.00-17.00 óra között bárki megtekintheti és megvásárolhatja a festõ képei alapján készült gobelineket. A munkák katalógusa is elkészült, amelybõl a gobelin mesterei, vagy a kiskereskedõk választhatnak. Részletekért Szamosköziné Tündét a 06-30/99-84-252-es telefonon kereshetik az érdeklõdõk.

A közelgõ ünnepekre gondolva a szép és hasznos ajándék forrását kínálják mindazoknak, akik szívesen ûzik a gobelin készítés mesterségét. Antal pedig lázasan fest, hogy eleget tegyen azoknak a megrendelõknek, akik épp egy szép vízpartot, vagy erdõrészletet szeretnének az otthonuk falára akasztani. Természetesen festményként.
Kép és szöveg: D. T.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.