Bevetési Irány 2009 – A hídépítés mesterei

A „Bevetési Irány 2009” gyakorlat fő célkitűzése a vízi akadály leküzdése, melyben nélkülözhetetlen szerep hárul a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj mintegy 300 katonájára. A hídépítők, a PTSZ közepes lánctalpas úszó gépjármű kezelőszemélyzete, az alacsony vízi hídépítő század személyzete – akik tribünt építettek a Duna parton –  képez egységet a résztvevő alakulatok katonáival az összhaderőnemi feladat végrehajtása érdekében.

 

A katonai közlekedés folytonosságának és megbízhatóságának kiemelkedő szerepe van háborús helyzetekben, de békeidőben, vagy katasztrófavédelmi feladatok során sem elhanyagolható az igénybevétele, kiépítettsége. Bár a kiképzési feladat egy elképzelt hadi helyzetet próbál szemléltetni, melyben a rongált pontonhíd helyreállítása a másik parton folyó diverziós tevékenység leküzdésének záloga, nem elhanyagolható az ideiglenes átkelőhely egyéb célra történő igénybevétele sem.

 

 

A ponton a szárazföldi csapatoknál rendszeresített olyan mobil, gyorsan összeszerelhető, helyreállítható szerkezet, melynek elemei kompként és úszóhídként is egyaránt használhatóak, a gépjárművekre málházott hídelemek könnyű átcsoportosítása pedig a telepítését szinte minden közepes és nagy szélességű folyóakadályon lehetővé teszi.

 

 

A hídelemek összekapcsolása, a kompok telepítése igazi összefogást, nagy odafigyelést és kiváló szakmaiságot kíván a zászlóalj katonáitól, hiszen a gyakorlat az ő munkájukra épül igazán. A gyakorlatra való felkészülést már tavasszal megkezdték, és begyakorolták azokat a tevékenységsorozatokat, melyek hibátlan végrehajtást, hatékony munkát eredményeznek a Magyar Honvédség legnagyobb horderejű kiképzési feladatán.  A szimulált harci helyzetben nem egyszerű feladat az ideiglenes átkelőhely zárását és a kompok úsztatását a teljes tűzbiztosítás mellett megoldani, de a kiváló szintű felkészítésnek köszönhetően, mely a műszaki zászlóalj minden katonájának sajátja, gond nélkül birkóznak meg az embert próbáló feladattal.

 

Szöveg: Demény Andrea hdgy,

Kép: Demény, Hellán, Varga

 

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.