Állandó látnivaló a Kórháztörténeti kiállítás

Prof. Dr. Bugyi István címzetes kórház igazgató, Dr. Széchenyiné Csergő Judit és Dr. Zsoldos Ferenc muzeális gyűjtők emlékét egy kávéházi asztal szimbolizálta azon a kiállítás megnyitón, amely a Tokácsli Galériában fogadta az érdeklődőket június harmadikán. A Kórháztörténeti kiállítás a szomszédos helyiségekben kapott állandó helyszínt, létrejöttéhez tevőlegesen járult hozzá Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete, Dr. Kovács Ágnes, Mencser András dr., Prof. Dr. Tóth Csaba, Dr. Varga Erika, Kotymánné Zsoldos Zsófia, Farkas Lajos, akik kiállítási anyagokkal, saját munkájukkal segítették a Szentesi Művelődési Központ munkatársait a kiállítási helyiségek berendezésében.

A kiállítást megnyitó ünnepségnek Dr. Dragon Erika volt a háziasszonya, aki Dr. Széchenyiné Csergő Judit lánya. Juditka sajnos nem élhette meg ezeket a felemelő pillanatokat. Lánya felidézte életpályájának legfontosabb történéseit, és köszönetet mondott mindazoknak, akik az állandó kiállítás létrejöttéhez hozzájárultak.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester is emlékezett Dr. Széchenyiné Csergő Judit és Dr. Zsoldos Ferenc közös társadalmi felelősségvállalására. Felidézte, hogy az első Dr. Bugyi István Emlékérmet éppen Dr. Zsoldos Ferenc kapta. Kiemelte Dr. Széchenyiné Csergő Judit közéleti munkásságát, melyben a város múltjának feltárása fontos helyet kapott.
Külön kiemelte Dr. Bugyi István közösségépítő tevékenységét, mely során minőségi szintet ért el a kórházban az orvos-orvos, az orvos és nővér, valamint az orvos és betegek közötti kapcsolat. Dr. Bugyi István címzetes egyetemi tanár, sebészorvos, 1976-tól városunk Díszpolgára, idén 75 éve Kossuth-díjban is részesült.

Szabó Zoltán Ferenc szólt arról, hogy Dr. Bugyi István mindent látni akart, mindent meg akart tanulni. Ezért elutazott Ausztriába, Németországba, Franciaországba. Később Szegeden, majd Szentesen a helyi kórházban a megszerzett tudását, szakmaiságát, a hivatást kitartó elszántsággal adta át a betegek érdekében. Megköszönte a Szentesi Művelődési Központ munkatársainak, a Városellátó NKft. dolgozóinak a kiállítási helyszín kialakítását, valamint Németh Viktornak, a Szentesi Művelődési Központ munkatársának, hogy napjainkban kiemelkedően sokat tett a gyűjtemény megőrzéséért, bemutathatóságáért.

A kórház egykori igazgatója, Dr. Kovács Ágnes felidézte, hogy mindig múzeumról beszéltek az alapítók annak idején, amikor a kiállítási tárgyakat, dokumentumokat gyűjtögették. Majd megemlékezett a korabeli kórházi ünnepekről, amikor már a vendégek rácsodálkozhattak a gyűjtemény egyes darabjaira, a gyarapodásra. Ilyenkor meghatottan hallgatták Dódi bácsi, azaz Dr. Zsoldos Ferenc történeteit az egyes relikviákról. Hálával köszönte meg, hogy immár a múzeum végső helyére lelhetett.

Prof. Dr. Bugyi István pályájáról, a családról, a tanítványokról Dr. Varga Erika radiológus főorvos tartott előadást. Hallhattuk, hogy Budapestről került a tanár úr Szentesre. Első felesége, Wéber Stefánia korai halála után Sebestyén Márta orvostanhallgatót vette feleségül 1944-ben, aki széles látókörű, nagyon művelt asszony volt. Négy gyermekük született, István sebész, traumatológus. 1980-ban elhagyta az országot. Németországba ment, plasztikai sebész lett. Bugyi Tamás szintén Németországba került, aneszteziológus diplomát szerzett. Bugyi Péter, édesanyja után Sebestyén Péter, aki gépjármű oktatóként dolgozott, kedvteléseinek, a zenének és az asztalitenisznek hódol ma is. Bugyi András gyógyszerész az édesapjáról elnevezett patikában, a főutcán látja el a betérőket. Dr. Varga Erika megemlékezett a család barátjáról, Garbacz Olgáról, ifj. Bugyi István feleségéről, aki gégész, traumatológus végzettséggel végül a háziorvosi praxist választotta. A család mellett barátsággal kitartott tragikus balesete miatt bekövetkezett haláláig.

Prof. Dr. Bugyi István első tanítványa Mihajlovics Lehel, aki később a csontsebészeti osztály vezetője lett, majd 1952-től a Deszki Tüdő Intézetet vezette. Tanítványa volt a már említett Zsoldos főorvos úr, de Prof. Dr. Tóth Csaba az MTA doktora, vagy Horváth Mihály, aki a kalocsai kórházat igazgatta. Mencser András dr. nevéhez az első laparoszkópos műtét fűződik. Tari Gábor találmánya a kézsebészeti műtőasztal. Elek László a szájsebészetet választotta, Dragon Károly a traumatológiai osztály alapítója és Badó Zoltán, aki protézisek tervezését, gyártását is irányította. Legfiatalabb tanítványai közé tartozott Dr. Papp Zoltán érsebész.

Prof. Dr. Tóth Csaba (képen lent) és Mencser András dr. egy-egy anekdotával idézte fel a kórház névadó professzorának alakját, emberi nagyságát. A kiállítás előzetes bejelentkezéssel, valamint a Tokácsli Galéria nyitva tartási ideje alatt látogatható.

Kép és szöveg: dt.  

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.