Ne feledkezzen el az 1%-ról!

Szentes Város Önkormányzata immár második éve támogatja az adózók összevont adóalapjának 1%-ai gyűjtésére jogosult helyi szervezeteket.

A május 7-én tartott sajtótájékoztatón Szabó Zoltán Ferenc polgármester vázolta, hogy ez az akció kiegészítése azoknak a további lehetőségeknek, amelyekkel eredményesen tudnak élni egész év során a civil kedvezményezettek. Ilyen a létesítmény és eszközhasználatra vonatkozó, de ilyen a képviselői keretekből, a polgármesteri, alpolgármesteri keretből igényelhető támogatás. Ezen kívül a sport és kulturális szakfeladatokat koordináló bizottsághoz is pályázhatnak a civil szervezetek.

Megtudtuk továbbá azt, hogy az adó 1%-okból a helyi jogosult civil szervezetek tavaly 50.892.318 forintot gyűjtöttek össze, melynek felhasználásával a városunk lett gazdagabb, s ez az összeg a 2022 év ugyanilyen támogatásaihoz képest 32%-kal magasabb.

Május végéig minden adózó dönthet tehát, hogy adóalapja 1%-át mely közhasznú civil társadalmi szervezet, valamint a további 1%-át melyik egyháznak ajánlja fel. Az adózónak semmilyen plusz költsége a felajánlással nem merül fel. Az 1% fogadására jogosult közhasznú szervezetek listája Szentes város honlapján, vagy NAV adatbázisból ismerhető meg.

Aki nem dönt az 1%-ok sorsáról, az arról dönt, hogy az összeg a központi költségvetés részét fogja képezni, vagyis elvesz valahol a „nagykalapban.”

A rendelkezés, amelyhez a kedvezményezett szervezet adószámára van szükség, az adóbevallással együtt intézhető a rendelkező nyilatkozat kitöltésével és elküldésével.

Kép és szöveg: dt.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.