Sajtóközlemény – a Népművelők 40. vándorgyűlése

Az 1979-ben alakult Magyar Népművelők Egyesülete az idén, május 14-én, 15-én és 16-án, 40. alkalommal rendezi meg a Népművelők Vándorgyűlését. Ez a nagy hagyományú esemény az egyik legnagyobb szakmai konferenciája a közművelődés országos hálózatának. Az idei vándorgyűlést Szentesen a Tóth József Színházban szervezi meg az egyesület a Szentesi Művelődési Központtal közösen.

Az elmúlt 40 évben az egyesület mindig törekedett arra, hogy a közművelődési szakma aktuális problémáira keresse a válaszokat. Olyan ismereteket, tájékozódási pontokat nyújtson a résztvevőknek, amely a mindennapi munkájukban is segítségükre lehet. Nincs ez másként most sem. Az idén a közkulturális ellátás jövőbeli perspektíváit tekinti át a konferencia az egyes szakmai területek országos civil szervezeteinek bevonásával. Így vendége lesz az összejövetelnek a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, a Pulszky Társaság, a Magyar Levéltárosok Egyesülete, a Kulturális Központok Országos Szövetsége és a Magyar Művelődési Társaság. Ezek a független szakmai civil szervezetek a legmagasabb szinten képviseltetik magukat egy-egy előadással a szentesi rendezvényen.

A plenáris előadások mellett mód lesz olyan programelemeken való részvételre is, amely a mindennapi közművelődési szakmai gyakorlat helyi jó példáit mutatja be. Szintén lehetséges lesz olyan műhelymunkákba való bekapcsolódásra, amelyben az aktuális feladatellátási kérdéseket tekinthetik át a résztvevők. Szó lesz többek között a nonprofit vállalkozási alapon működő művelődési intézmények gazdálkodási tapasztalatairól, a kistelepülési feladatellátás mindennapjairól, illetve a közművelődést, könyvtárat és múzeumot egyaránt működtető intézmények munkaszervezéséről.

A három napos rendezvény kiemelt napján kerül sor az egyesület által alapított kitüntetések átadására. Ezek az „Önkormányzatok a Közművelődésért” díj, illetve az Egyesületi Emlékérem. Az idén az önkormányzati elismerést Ballószög Község Önkormányzata, Csongrád Városa és Budapest Terézváros Önkormányzata kapták. Az egyesületi emlékérem kitüntetettjei pedig Mátyás Zoltán, a Tiszaújvárosi Művelődési Központ igazgatója és Urbán Szilvia, a KMO Művelődési Központ munkatársa.

A rendezvény sikeréhez mindenképpen nagyban hozzájárul Szentes városának vendégszeretete. Erről a megnyitó alkalmával a város polgármestere, Szabó Zoltán Ferenc is biztosítja majd a résztvevő több mint százötven közművelődési szakembert.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.