Nagymágocsi falunap a hagyományok jegyében – Kispiaci vendégekkel

Amint arról elõzõ lapszámunkban hírt adtunk, Nagymágocs nagyközségben július 18-án rendezte az önkormányzat a falunapot. A közelgõ zivatar ugyan megrövidítette a szabadtéri mûsoridõt. Azonban ennek ellenére mindenki jól érezhette magát az értékes mûsorszámok láttán.

Hagyomány, hogy a falunap keretében kiállítást is rendeznek a kultúrházban. Az idén Dóczi Jusztina újságírónak volt tiszte megnyitni a községi néprajzi és történeti tárlatot, ahol minden helyet kapott, ami valaha is a helyiek keze nyomát õrizte, egészen a jelennel bezárólag, így kézimunkák, gobelinek, faragások, de még a kertben termett óriási répa, vagy a pékségben sült cipó is a nagymágocsi föld termékenységét illusztrálta. Nem véletlen kapta a kiállítás az “Én falum” elnevezést.

Dóczi Jusztina beszédében hangsúlyozta azt a történeti utat, amit egy-egy család azzal, hogy egy életre házasodtak, megtett azért, hogy valóban hosszú évtizedekre e “földbe gyökerezetten” alkossanak, és tudásukat továbbadják apától fiúra. De felvázolta azt a fejlõdési folyamatot is, amelyet napjainkig a község mindenkori vezetése ért el. Méltatta az összefogást, amely életre hívta az értékes kiállítást. Stibál Róbert polgármester pedig oklevéllel köszönte meg a kiállítók fáradozását.

A polgármester a falunap alkalmából köszöntötte továbbá a helyi sportkör elnökét, Verasztó Istvánt, valamint Györgyi István edzõt, akik a helyi labdarúgás  megyei I. osztályba jutásáért dolgoztak fáradhatatlanul az utóbbi évtizedben. Ugyancsak köszöntött és megajándékozott mintegy harminc csöppséget, mert õk a falu legifjabb polgárai, szüleik szemefényei.

Eljött a testvértelepülés, a vajdasági Kispiac kulturális küldöttsége is a falunapra. A Kispiaci Helyi Közösség elnöke arról tájékoztatott, hogy alig több mint kétezer lakosú településük magyar ajkú. Ez alkalommal tanácstagok és a magyarkanizsai zeneiskola tehetséges tangóharmonika zenekara, valamint mesemondóik képviselték községüket, összesen huszonhárom fõvel érkeztek Nagymágocsra.
A rendezvényeket az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program is támogatta, így a kulturális mûsorokhoz mintegy félmillió forintos támogatásban részesült az önkormányzat, említette a polgármester, aki kérdésünkre így értékelt:

– A délelõtti fõzõversenyen R. Kárpáti Péter mûvész barátaival babgulyást fõzött, de a bográcsokban birka és kakas is pörköltté fõtt. Székkutasról motoros baráti kör érkezett, akik szintén pörköltet fõztek. Gyorsan jó hangulat kerekedett a bográcsok körül.
Stibál Róbert a nap eseményeirõl is mérleget vont:
– Elégedett vagyok, mert úgy látom, hogy a résztvevõk száma közel azonos a tavalyi évivel. Minden programot jó hangulatban megtartottunk. Mazsorettjeink új színfoltot jelentenek a falu életében, a családtagok örömmel kísérték el õket, és izgulták végig a bemutatójukat. Ezúton is köszönöm a szponzorainknak, akik segítettek a mai nap eredményes megvalósításában, – mondta.

(Fotók: Dömsödi Teréz és Mihály
Szöveg: Dömsödi Teréz)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.