Újabb elismerések természetjáróknak – Mozgás és tudás mindenkinek!

A Szentesi Spartacus Szabadidős Sport Egyesület elnöke, Barát László amatőr tájfutóként jegyezte el magát a természetjárással. – A Szentesi Kinizsi és a Spartacus tájfutóival közös versenyen vettünk részt, így ragadtam a Spartacusnál – idézte fel kérésemre a kezdeteket. A 2010-es években újraszerveződött a természetjáró szakosztály, ekkor kérték fel a tagtársak az egyesület vezetésére.

A vetélkedő előtt. Fotó: Nagy Zsolt Imre.

-40 fő körüli a tagságunk. Mivel a Kinizsiben megszűnőben van a Természetjáró Szakosztály, így onnan néhányan átigazolnak hozzánk a közeljövőben. Rendszeresen tervezünk Szentes környéki kirándulásokat, a túraversenyek pedig az ország minden területén vannak. Manapság azonban a költségek határt szabnak annak, hogy hol tudunk részt venni. A megyei természetbarát szövetség rendezvényein viszont ott vagyunk rendszeresen, és karbantartjuk a helyi és a megyei turistautakat. Összedolgozunk továbbá a Valkai Zsolt által vezetett St. Jupát Sportegyesülettel is.

Hogyan épül fel az egyesület tagsága, és milyen feladatokat látnak el?

-A legfiatalabb tagunk idén 18 éves, de rendszeresen jönnek hozzánk a gyerekek, unokák segíteni. Sanyi bácsi és a korosztálya már közel 90 évesek. Inkább az idősebb korosztály dominál nálunk. Talán azért is van így, mert az utóbbi néhány évtizedben átalakult a szervezett természetjárás. A mi profilunk igazából a tájékozódási túraversenyzés és az egyéni túrateljesítések, de többen kéktúráznak vagy terepfutók. Én amatőr tájfutóként is szoktam versenyezni, ami jó a tájékozódás fejlesztésére. Április 6-án, Ópusztaszeren lesz egyéni országos bajnoki forduló.

A legutóbbi elismerésekhez szeretnék most gratulálni!

-Badár Sanyi bácsi részére, életművének elismeréseként a megye Örökös Természetbarát Tagsági Gyűrűt adományozott. Ilyen elismeréssel még igen kevesen rendelkeznek. Díjat szoktak adni továbbá a megyei természetjárás fejlesztéséért is, amit – meglepetésemre – a megyei közgyűlésen én vehettem át.

Idén, március 15-én is megrendezték a Térképes Városismereti Túraversenyt. Foglaljuk össze a tapasztalatokat.

Fotó Nagy Zsolt Imre.

-Idén is az volt a cél, hogy a nemzeti ünnephez kapcsolódva hívjuk játékra a családokat, baráti társaságokat. 39 csapatban mintegy 160 fő vett részt. A csapatok ilyenkor a térképen bejelölt ellenőrző pontokat keresik fel a menetutasítás alapján, és a helyszínen kérdéseket kapnak, amelyeket meg kell válaszolniuk. A játék igen összetett tudást igényel, az építészettől a múzeum kiállításain át a speciális, pl. fogyatékkal élők túrázási lehetőségeit érintő ismeretekig, vagy egyes térbeli tárgyak tréfás, rejtett jelzésének felismeréséig. A vetélkedő után tea és zsíros kenyér mellett jót beszélgettek még a résztvevők. Azért jelentkezik évről-évre több csapat a vetélkedőre, mert kint a szabadban, kötetlenül, egymás társaságában jól érzik magukat, s még tanulnak is a városról olyan dolgokat, amit egyébként nem vettek volna észre. Dömsödi Teréz

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42234  online lapszámunk 6. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.