Egyre közelebb az 1000 fához – Régi kedves emlék és 25 fa a Dobos családtól

Március 2-án és 21-én került sor annak a 25 fának az elültetésére az „Ültessünk 1000 fát Szentesen!” programban, amelyeket dr. Dobos András szakállatorvos, a Kiséri Állatorvosi Rendelő tulajdonosa és családja ajánlott fel a város számára. Ebből az apropóból beszélgettünk özv. Dobos Andrásné Rózsika nénivel, aki a hétgenerációs család köztiszteletben álló tagjaként ugyancsak részt vett a faültetéseken. Arra voltunk kíváncsiak, e nemes cselekedetre milyen előzmények, emlékek sarkallták a családot.

-A fák iránti szeretet nagyon régre nyúlik vissza a családunkban. Kislányként a szüleimmel dr. Csergő Károly Nagymágocs, Lászlótelki tanyájában laktunk, apukám vezette a gazdaságot. A tanya mellett nagy Jonatán almáskert volt, távolabb erdő, a tanya körül akácfák, szilva, dió, birs termett. A tanya, amihez 150 méter bejáróút vezetett, ma már nincs meg, de érdemes megemlíteni, hogy a Vass dűlő, Özvegysor, a Dursánszki dűlő vezetett Ótompahátra. S mivel ennek a tanyának az udvarán ártézi kút is volt, a környező lakosok innen vitték maguknak a vizet. Nagyon boldog gyermekkort éltem ebben a környezetben, és a sok fa szeretete egész életemben elkísér.

A közelmúltban hunyt el dr. Széchenyiné Csergő Judit, dr. Csergő Károly lánya. Hogyan emlékszik vissza a családra?

Méltóságos úrnak szólítottuk dr. Csergő Károlyt, aki hetente, taxival kilátogatott a tanyára. Jutka játékai és ruhái közül megörököltem jó néhányat az 1940-es években, s vele a kapcsolatot napjainkig ápoltuk. Az almáskertet Benedek doktor úr gondozta. Azoknak a gyümölcsöknek az ízét soha sem felejtem el – emlékezett Rózsika néni.
A Dobos család felajánlásából a Millennium parkba 15 különböző fajta nemes fát ültettek, míg a Szentes Városi Könyvtár bal oldalán további 10 európai ciprus növekedését kísérhetjük figyelemmel a jövőben. Köszönet és hála a felajánlásokért!
Kép és szöveg: dite

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42234  online lapszámunk 1. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.