Népi értékein virágai a könyvtárban

15. alkalommal rendezett a Szentesi Művelődési Központ Kézimunka Szakköre a Szentes Városi Könyvtárban kiállítást, melynek megnyitó ünnepsége március 22-én délután volt. A könyvtár képviseletében Szekeres-Dancsó Mónika igazgatónő, a kézimunka szakkör részéről pedig Almási Jánosné szakkörvezető köszöntötte a megjelent alkotókat és a közönséget.

A tavaszi hangulatú, húsvétra hangoló kiállítást, melynek címe: „Minek nekem ez a világ, ha nem vagyok benne virág?” Mihály Béláné ny. művelődési irodavezető ajánlotta a megjelentek figyelmébe. Citerán, szentesi dallamokkal közreműködött Széplakiné Rákóczi Barbara.  

Mihály Béláné Terike megnyitó beszédében kiemelte, hogy Szentes gazdag kulturális hagyományokkal rendelkezik, melynek biztos tartó pillérei a város jól működő intézményei. Szentes erősségének tekinthetők a folyamatosan aktív kisközösségek. A Szentesi Művelődési Központ egyik legrégebbi szakköre éppen a Kézimunka Szakkör, amely 1980 óta nyújt biztos hátteret alkotóinak. Szemerédi Endréné Irénke hosszú éveken át szervezte kiállításaikat, összefogta kiválóan a kis közösséget. Almásiné Erzsike nagy hozzáértéssel és lelkesedéssel viszi tovább Irénke munkásságát. A szakkör tagjai pedig évről-évre fejlesztik tudásukat, összetartó baráti társaságuk színesíti a város mindennapjait. Céljuk a négy évtized alatt sem változott, hogy az elődök díszítő értékeit megőrizzék. Bemutatkoztak más városokban, a környező településeken, de a szerb és a spanyol testvérvárosunk közönsége is meggyőződhetett sokoldalúságukról.

2020-ban Szentes Város Képviselő-testülete Szentes Városért Emlékérmet adományozott a szakkör részére a népi díszítőművészet értékeinek 40 éven át tartó folyamatos ápolásáért, megőrzéséért, s ezzel városunk hírnevének öregbítéséért.

A mai kiállítás is a szépségről szól – mondta Mihályné Terike. – Öröm végignézni, s csak elismeréssel lehet szólni arról a hihetetlen türelemről, művészi érzékről, amely a készítőket minden nap motiválja. Üzenetük a népi motívumok és szimbólumok megőrzése és a közösségi tudás átadása. Felhívják a figyelmet egyben az idős korban alkotás fontosságára.

A Szentes Városi Könyvtár minden egyes alkotónak emléklappal köszönte meg a részvételüket, vagyis 27 szakköri tag alkotása látható az április 11-éig látogatható kiállításon.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.