Elindultak a zöldenergia útján – Projektzáró a HK-Ceramnál

Sebők-Papp Imre ügyvezető igazgató értékelte a pályázat eredményeit.

Az elmúlt év decemberében zárult a HK-Ceram Kerámiagyártó Kft GINOP_Plusz-1.2.3-21-2022-03071. azonosítószámú „A HK-Ceram Kft. modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések megvalósítása” című, még 2022. április elsejével indult nyertes pályázata. A projektzáró rendezvényt a Szarvasi úti telephelyükön tartották január 30-án.

A megjelenteket Sebők-Papp Imre ügyvezető igazgató köszöntötte, majd a pályázatról szólva elmondta, hogy napjainkban számukra a legnagyobb kihívás a klímavédelmi megfelelés, mivel az ipari tűzálló kerámiák égetésekor 1 kg kerámiát 1 kg széndioxid-kibocsátással tudnak előállítani. A rendkívül magas értékek és költségek miatt, köszönhetően a pályázati támogatásnak is, elektromos kemencékre állnak át, ehhez a termelés átállítása sem egyszerű feladat. Mivel az elektromos kemencék, szemben a gázüzeműekkel, 24 órás égetési ciklust figyelembe véve, lassabban melegednek fel és hűlnek le, kevesebb termék égetésére van lehetőség, meghosszabbodik a gyártás ciklusa.  

Az elektromos kemencék bekapcsolása folyamatban van a napelem rendszerbe a jövő évben 20 éves cégnél – hallottuk. Jelenleg 400 kW-os naperőművük visszatáplálás nélkül tud működni, összhangban a törvényi változásokkal.

Az ügyvezető úr megerősítette, hogy a 240 millió forint értékű beruházást határidőre, december 15-ére befejezték. Két német gyártmányú kemencét, tolópadot kemencekocsival, két elektromos targoncát, valamint a kerámia hőtágulását mérő Dilatométert szereztek be.  A pályázati támogatás 145.86 millió forint volt, mely feltételesen visszatérítendő.

Bán Zsolt üzemvezető beszélt az energia átállás aktualitásairól.

-A gázfelhasználást tekintve a beruházással sikerült 25-30% fajlagos megtakarítást elérni – folytatta a tájékoztatót Bán Zsolt üzemvezető.

-Ám bőven van tennivaló, hiszen az igazi energetikai áttörés még nem történt meg. A cég által felhasznált energia mennyiség egy közepes falu energia fogyasztásának felel meg. Megítélése szerint további 10-15%-kal lehet még a fajlagos gázfelhasználást csökkenteni. A termékfejlesztést a könnyebb, kevesebb hőenergiát igénylő termékek irányába végzik, az innovációt a piac jól fogadja. Az égetés alatt keletkező hulladékhő újrahasznosítása szárításra, fűtésre, hőventilátorral naponta több száz ködméter gáz megtakarítást jelenthet.

Bán Zsolt szólt a jövőbeni zöld átállást szorgalmazó elképzeléseikről is, ilyen a gázt helyettesítő zöldhidrogén felhasználás lehetősége, valamint a hulladékhőnek a termelésbe való újbóli befordítása. Tevékenységük eredményét készek megosztani, ezzel példát mutatni más, hasonló gondokkal szembesülő termelőüzemeknek. Nem titkolják, 2030-ra az üzemnek teljesen széndioxid-kibocsátásmentesnek kell lennie.  

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.