Őseink nyelvi hagyatéka – Titok vagy valóság?

A Magyarok Szövetsége Szentesi csoportja legutóbbi előadásán arra a kérdésre kereste a választ, hogy miféle titkot hagytak ránk őseink magyar anyanyelvünk által? Az előadó az a Bocskay István volt, akinek Sikerképzés előadás sorozatán már sokan részt vehettünk. Azonban ez a téma más, vagy mégsem?

Ha kimondjuk az önismeret szót, gondolhatunk arra, hogy ez a fogalom ma oly divatos. Azonban a valóság az, hogy magyar nyelvünk tudatos használata minden kódot megad önmagunk teljes megismeréséhez, akár személyes, akár nemzeti öntudatunkról gondolkodunk.

-Erre az előadásra több éve készültem, életem legnehezebb témája – mondta az előadó. A 2019-es „Sikerre kódolt nemzet” című előadásom vegyes fogadtatást aratott. Sokat köszönhetek azonban Zentai Ákos barátomnak, hogy magyarságunk történelmének mélyebb megismerésére felébresztette a kíváncsiságomat. Pap Gábor és Szondi Miklós mellett számos nyelvész, nem utolsó sorban középiskolai tanárnőim, Csorba Lászlóné, Fári Istvánné, Komáromi Ferencné munkáját köszönöm meg.

Majd a több mint 15 millió magyar ember nyelvéről a következőket mondta el.
-Előadásom célja a szavak mögött megbúvó értelem kibontása, kik, mikor, miért hagyták ránk a nyelvünket, és mi az oka, amiért a magyar nyelvet folyamatosan irtják, tiltják? Napjainkban is szellemi fertőzésen megy át a nyelvünk, s mivel nem használjuk értékén, ezért csorbul az önbecsülésünk, önértékelésünk és hiányos önismeretünk. Egyre inkább érvényesül: „Vedd el a nép múltját, és azt teszel velük, amit akarsz…” A valóság ezzel szemben az, hogy a magyar nyelv minden egyes szava tanító, magyarázó jelentéssel bír.

Ha mélyebbre ásunk az ősnyelvet keresve, megállapítást nyer, hogy az ős szógyökök 68%-ban vannak jelen a magyar nyelvben, vagyis az ősnyelv több mint felét megőriztük, ami önazosságunk bizonysága, mivel nyelvünkben mintegy 2000 szógyök található. Egy-egy gyökből következnek egész szóbokrok. Spirituális értelemben többen az angyalok nyelveként, míg a tudósok az emberi logika csúcstermékeként emlegetik a nyelvünket, amely pl. leír biológiai folyamatokat, de a legfontosabb útmutatásokat is.

Következzék néhány apró példa, hogyan működtessük, és hogyan ne, a nyelvünket. Ha káromkodik valaki, azzal kárt okoz a saját szervezete számára. A mérges embernek több milligramm méreganyag kerül a véráramába. Nem mindegy, hogy a kihívást jelentő helyzetre azt mondjuk, hogy „baj van!”, vagy azt, hogy „az a feladat”… A feladat adja magát a megoldásra, míg a „baj” nem teremti a cselekvést.

Magyar nyelvünkben a teljes életfilozófiai rendszerünk, világnézetünk, tudásunk és tapasztalásunk értelmet kap. A SZER szógyökön keresztül az isteni teremtő erő, az Istenhez kapcsolódás ősi misztériuma nyilvánul meg. A SZER-etet, SZER-elem a világteremtő pillanat. Ahogy OK és OKOZAT, vagy VÁGY. Amíg van VÁGY, addig VAGY. Addig van a kettőből EGYSÉG. Amikor két ember között megjelenik a KÉTSÉG, az már az EGYSÉG szakadása. Nyelvünkben a természet egyensúlya fejeződik ki. Talán ezért is örökérvényű: „Minden magyar felelős minden magyarért!” (Szabó Dezső)

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.