A “kultúra napszámosára” emlékeztünk – Egy kis szomszédolás…

Január 24-én a Mosolygósabb Régióért Egyesület és Szentes Város Gondozási Központja 2. sz. Idősek klubja, kulturális együttműködésben a csongrádi Csemegi Károly Könyvtárral és a csongrádi Esély Szociális Alapellátási Központtal, a Nagyörvény utcai 2. sz. klubban emlékezett meg Várkonyi István csongrádi író, költő, újságíró születésének 100., halálának 20. évfordulójáról.

Pista bácsi életútjáról fia, Ifj. Várkonyi István mesélt, az életút legfontosabb állomásait idézve fel. Pista bácsi szülőtermesztő családba született. Írói tehetségére 17 éves korában figyelt fel a helyi újság szerkesztője. 1940-től gyakornokoskodott, s közben a szakma fortélyait is kitanulta. A szakma minden területén dolgozott, az írás, szerkesztés mellett, részt vett a terjesztésben és a hirdetésszervezésben is.

Az 1940-es évek elejétől, elhunytáig több ezer verse született, melyekből válogatás még életében három kötetben jelent meg. A család kezdeményezésére, Csongrád Város Önkormányzata támogatásával tavaly szeptemberre, 100. születésnapjára jelent meg negyedik verseskötete Hűség a gyökerekhez címmel, amely a szárnybontogató, első verseiből 12 fejezetbe csoportosítva 150 versét tartalmazza.

Ezek voltak azok az évek, amikor a háború legsötétebb időszaka elől, kerékpárral, Pestre menekült, menekítve egy zsákban legfontosabb kincseit, a verseket. A Mária úti rendház pincéjében húzódott meg. Ám a háború után se jöttek könnyű évek. Hazafias versei miatt másfél év börtönre ítélték, amit Szegeden kellett letöltenie és 10 éven át nem jelenhettek meg írásai.

Azért az ’50-es évek nehézségei után is a „kultúra napszámosa” maradt, írt a Csongrád Megyei Hírlapba, de foglalkozott könyvterjesztéssel is.

Első verseskötete, a Madárlátta kenyér a Frankfurti Könyvvásárra is eljutott 1990-ben. Majd következett gyermekversekből szerkesztett kötete, a Harangvirág, 20 évvel ezelőtt pedig a Szívvel írott vallomások. Megkapta a Csongrád Közművelődéséért díjat, posztumusz pedig a Pro Urbe díjat is. Alkotó munkássága az iskolai tanterv része, emlékét a városi ifjúság őrzi, ápolja.

Ez alkalommal a kötet szerkesztője és lektora, Fábiánné dr. Szenczi Ibolya irodalomtörténész ismertette a kötet születésének körülményeit és a 12 fejezetbe foglalt versek jellemzőit. A versekből Illés Péter, a Csemegi Könyvtár igazgatója és ifj. Pintér Tamás tanuló szavalt, megzenésítve Csák László gitáron adott elő válogatást.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Szabó Zoltán Ferenc, városunk polgármestere, aki mély, tartalmas 1 órás kikapcsolódásnak élte meg a látottakat és hallottakat, örömének adva hangot az együttműködésért.

Kép és szöveg: V.V.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.