DélKerTÉSZ: Meddig gazdálkodhatók ki a költségek? – A kemény kiállás éve következik

Az év végére összeállt, hogyan is kell működtetni a komplex logisztikai csarnokot, melynek létével jelentősen felgyorsultak a logisztikai folyamatok. A szezonban akár 27 kamionnyi áru jutott a 16 rámpára, amiből következik, hogy plusz előkészítő csarnokként szolgált az egyik új hűtő is – említette Nagypéter Sándor elnök úr, a Délalföldi Kertészek Szövetkezete idei évének áttekintésekor.

-Azért van ekkora hűtő felület, mert szükséges az egyéb logisztikai feladatokhoz. Viszont a hűtőnek nem kell megtelnie, képesnek kell lennie a bejövő árut szinte korlátlan mennyiségben fogadni a termelőktől úgy, hogy a nyomon követhetőség és az élelmiszerbiztonság legmagasabb foka folyamatosan fennálljon. A régi kapacitásunk erre már nem lett volna képes. Hangsúlyozom, ha nincs ez a logisztika, legalább háromszor kellett volna megállítani a termelők részéről a szedést. Ez esetben a minőség sérül, a hozam pedig kiesik. Nálunk ugyanis a termelő az előre lejelentett mennyiség feletti részt is nyugodtan behozhatja, és rendszeresen be is hozza. Idén 3800 tonnával több frisspiaci terméket termeltek a tagjaink az előző évhez képest – mondta.

-A fűtött fóliás termesztés támogatása az energia árak miatt megkerülhetetlen. Lehetséges-e a több százmilliós forrást pályázatokból finanszírozni?

-A mostani piaci árakhoz képest is legalább a duplájára tudtak szerződni a villamos energia ára vonatkozásában a fűtött fóliás és üvegházas gazdaságok. A költségek növekedését azonban az árak nem követték. Mi viszont a piaci pozíciónkból nem veszíthetünk. Nem engedhetjük meg, hogy felboruljon a jól bevált értékesítési struktúra, amit az elmúlt időszakban felépítettünk. Meg fogjuk vizsgálni, hogy az így felmerülő mintegy 200 millió forintos támogatási igényt a pályázati struktúrából közvetlenül vagy közvetve ki tudjuk-e venni. Lehetséges, hogy a támogatások szabályrendszerén változtatni kell majd.

Nagypéter Sándor elnök és Gyuricza Kitti marketing vezető átveszik Nagy István agrárminisztertől az elismerést.

Újabb szép elismeréssel gazdagodtak, amihez gratulálok. Mi is történt december 8-án?

-Harmadik alkalommal rendezték meg a HUNGARIKUM gálát Kecskeméten a Katona József Nemzeti Színházban (képen). Felemelő érzés volt rajta részt venni, ahol az elmúlt időszakban elismert csúcs termékek és szolgáltatások képviselői vehettek részt. A gálaműsorról televíziós felvétel készült, amit már láthatott az érdeklődő közönség. 11 Hungarikum csúcsteljesítmény részesült díjazásban, köztük Csongrád-Csanád vármegyében a Szentesi paprikán kívül a Szőregi rózsatő kapott még elismerést. Éppen az ilyen elismerések köteleznek minket az imént vázolt felelős gondolkodásra.

A komplex logisztikai csarnok, mint „fenyőfa”, az év végére milyen „díszeket” kapott?

-1,8 milliárd forint értékben hajtottunk végre fejlesztéseket, a legjelentősebbeket említem: vettünk három új csomagológépet. Tehettük, hiszen az 1800 m2 csomagolási felület további 1400 m2 területtel nőtt, és a csomagolási munkafolyamatokat ún. rakatépítő rendszer koordinálja. Ez már az, ami Hollandiában is van, és a következménye a munkakörülmények jelentős javulása. További napelem rendszert építettünk ki termelőnknél öt telephelyen, valamint az új logisztikai csarnok teteje már 500 kW-nyi napelemmel bővült, azaz megdupláztuk a napelem kapacitásunkat, amihez a használatbavételi engedélyt is megkaptuk. A termelőink részére is végeztünk beruházásokat, művelő kocsik, öntözőberendezések, targoncák, mérlegek kerültek a jelképes fenyőfa alá.

A növekedés és hatékonyság lesz meghatározó jövőre is. Azonban az árak alakulása milyen tendenciákat vetít előre?

A gála díjazottjai és szervezői.

-Ez az esztendő sokkal nehezebb volt a korábbinál. Az éves infláció 17% lesz. A paprikafélék termelői ára 2-4%-kal növekedett az előző évhez képest. Egyedül a paradicsomkülönlegességek ára tudta elérni az éves infláció mértékét. A fürtös paradicsom viszont egyenesen deflációt produkált, a termelői ára ugyanis 5%-kal csökkent az előző évhez képest. Csak nálunk 810 millió forinttal növekedtek a költségek, ami 20%-ot tesz ki. Ezek közül a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) díj nagyon negatív hatásként ért bennünket. A MOHU által megállapított díjtételekkel nem lehetünk versenyképesek más európai országgal. Nekünk és a többi magyarországi érintett cégnek hatszoros a díjfizetési körtelezettsége, mint pl. az osztrák cégeknek, ugyanazért a kartoncsomagolásokért. Ez a díj 85 millió forint plusz kiadást jelentett a szövetkezetünknek. Jövőre a vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatát fogjuk sürgetni.

Dömsödi Teréz
Fotó: DélKerTÉSZ

Részlet a kulturális műsorból.

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42229 online lapszámunk  3. és 4. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.