Mozgáskorlátozottak Szentesi Csoportja: aktívak, dinamikusak – Visszatérnek még a Móriczba?

A Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Szentesi Csoportja éves beszámoló közgyűlését tartotta a Központi Gyermekélelmezési Konyhán október 21-én.

A hangulatos kezdés után kulturális műsor következett, meglepetésként a MÁV Lendület Nyugdíjas Klub újjáalakult tánccsoportját is láthattuk.

Lehoczki Józsefné Margó csoporttitkár beszámolójából megtudhattuk, az elmúlt egy év alatt további 9 fővel gyarapodott a szentesi tagság, így 153 fővel működnek jelenleg. A tagdíjat mindenki befizette, sőt 108 fő már a jövő évit is rendezte, a tagdíjemelkedés ellenére is. A tagságon belül az átlagéletkor 69,4 év, a legidősebb tagjuk 88, a legfiatalabb 6 éves. A hölgyek aránya a tagságon belül 78%.

Foglalkozásaik hetente szerdánként a Petőfi Caféban vannak. A tavalyi évben Szentes Városért Emlékérem kitüntetésben részesült csoport 5 fős vezetősége a szakmai érdekképviselet mellett számos ismeretterjesztő előadással, gyógytornával, kirándulásokkal, továbbá más intézményekkel, civil szervezetekkel közösen szervezett programokkal lepi meg az aktív tagságot. Rendszeresen megemlékeznek a jeles napokról is. 4 fővel részt vesznek a megyei küldöttértekezleteken, hogy az ott szerzett ismeretekkel is segíteni tudják a tagságot. Bekapcsolódtak az élelmiszermentésbe, ahogy a LED CSERE programot is kihasználták sokan.

A beszámoló elfogadása után Fülöp József levezető elnök megköszönte, hogy elkészült a kapaszkodó a járási hivatalnál, valamint a Rákóczi Ferenc utcai járdafelújításokat is. Arra kérte a tagságot, hogy írásban juttassák el a kéréseiket, problémákat, hogy azokat a megfelelő hivatali úton vihessék tovább, bevonva a csoport új segítő munkatársát, Bakai Ferencet.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester a csoport régi találkozóhelyéről, a Móricz Zsigmond Művelődési Házról azt mondta, a színházhoz hasonlóan, évente legalább 20 alkalommal szeretnék, ha a szentesiek használhatnák az épületet, tehát a jövőben is a város rendelkezésére fog állni. A nagy kihívás az, mikorra sikerül a teljes felújítását megoldani. Szólt továbbá az orvosi ügyelet változásáról és a LED CSERE program várható folytatásáról. Majd beszélt a város helyzetéről is. Elmondta, hogy a város rezsije közel 1 milliárd forinttal lett több az utóbbi válságos években. A Kurca fejlesztésről szólva pedig megemlítette, hogy minden szakaszon gondoltak az akadálymentesítésre, továbbá két horgászhely használható kerekesszékkel is. Jó hírként jelentette be, hogy a város több százmilliós adóbevétel többlettel számolhat év végéig, ami kicsit több mozgásteret jelent. Tájékoztatta egyúttal a jelenlévőket, hogy a titkarsag@szentes.hu címre megírhatnak minden olyan közérdekű felvetést, amely a közjó érdekében hasznos és fontos.

Szót kért Kurucsai Szabolcs megyei elnök is, aki 21 csoportban mintegy 1500 fő tag képviseletéről gondoskodik látássérültként. Bejelentette, hogy folyamatban van a tagkönyvek hologramos matricával történő ellátása. Beszámolt az élelmiszercsomag osztásról is, ami Szegeden és Csongrádon továbbra is zavartalan. Reményét fejezte ki, hogy a költségtakarékos gazdálkodás mellett azért a jövőben is megtalálják a kínálkozó lehetőségeket a csoportok fejlesztése érdekében. Örömmel jön Szentesre, mert itt folyamatosan bővül a tagság, elégedettek a sok-sok helyi programmal, ahogy örül az új mórahalmi csoportnak is, segíti őket az elindulásban.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.