Kemény lemondások ideje jön? – Hogyan óvjuk fenntartható módon az életterünket?

2024 májusában érettségizhetnek először a középiskolás diákok a fenntarthatóság környezetvédelmi tantárgyból. Ez adta az apropót, hogy az ÖKOSZENTES, városunk környezetvédelemével, fenntarthatóságával foglalkozó csoportja kötetlen beszélgetésre hívta a helyi oktatási és nevelési intézmények vezetőit, képviselőit.

A november 7. kora esti találkozón a Dózsa-házban Agócs Lászlóné önkormányzati képviselő, a Szociális bizottság elnöke, az ÖKOSZENTES közösség egyik alapítója és támogatója beszélt a COVID idején indult kezdeményezés eddigi eredményeiről, a mintegy 1000 fő bevonásával megvalósult szemétszedési akciókról és az eddigi környezetvédelemmel kapcsolatos előadásokról. Azt mondta, hogy azok a fiatalok, akik a szemétszedési kampányokban rendszeresen részt vesznek, jó eséllyel már felelősen gondolkodnak a hulladékkezelésről, nem válnak szemetelőkké és saját családjukban is komoly lépéseket tesznek környezetünk tisztántartása, megóvása érdekében.

Városunk polgármestere, Szabó Zoltán Ferenc gondolatébresztőként provokatív kérdéseket is megfogalmazott: mi mit adunk át a jövő nemzedéknek? Ha a hulladékgyűjtő szigeteken eluralkodó állapotokra gondolok, butábbak lettünk, mint 10 évvel ezelőtt. Bíráljuk-e önmagunkat, amikor nem látjuk be, magunk vagyunk saját jövőnk koporsószögei. Ki szokott odahaza komposztálni? … – A napokban minket is elért a tornádó, egymás után döntve ki a tiszai üdülőterület fáit. Szerencsére személyi sérüléssel járó baleset nem történt. Egyre több a figyelmeztető jel, rengeteg dolgunk van, s ha a jelen történéseit megélve, csak egy tyúklépést teszünk is előre, úgy térhetünk nyugovóra, hogy tettünk valamint a gyermekeink jövőjéért – mondta. A sok teendő között felhívta a figyelmet a Tisza, továbbá a Gerecz tó folyamatosan apadó vízszintjére is.

Mészárosné Surányi Olga, az ÖKOSZENTES ötletgazdája egy teszt formájában irányította a figyelmet a legfontosabb fenntarthatósági célokra, s arra, hol tartunk jelenleg.

Az elhangzottakkal kapcsolatban többen is elmondták véleményüket. Többeket foglalkoztat pl. az élelmiszerbiztonság jövőbeni alakulása, vagy a szegénység felszámolása. Fontos volna, hogy ne csak kampányszerű megmozdulások legyenek a fenntarthatóság érdekében. A szülők akár össze is foghatnának, hogy ne egyesével vigyék a gyermekeiket az iskolába. Több ösztönzésre és a személyes példamutatásra volna szükség. A tizenéves generáció, sokkal tudatosabb, mint a felnőttek, ők tehetnek a legtöbbet a szüleik tudatformálásában. Jó lenne kialakítani egy olyan pontot, ahol hagyatékokból visszamaradt használati tárgyak közül válogathatnának rászoruló családok… Tóth Tibor tanár úr a Horváth Mihály Gimnáziumból felajánlotta, hogy az iskolai osztályokkal a város külterületén is elvégeznék a szemét összeszedését. A kijutásukhoz és az összegyűjtött szemét elszállításához kérnék a segítséget.

Mészárosné Surányi Olga azt javasolta a pedagógusoknak, látogassanak el az osztályukkal a berki hulladéklerakóba, hogy a gyerekek személyesen is feltehessék kérdéseiket és az ott tapasztaltakon elgondolkodhassanak. Felhívta a figyelmet a beporzók védelmére, értük a fűnyírás ritkításával sokat tehetünk. Továbbá azért, hogy a kemény lemondások ideje kevésbé fájdalmasan köszöntsön ránk, érdemes elgondolkodni azon, hogy táplálkozási szokásainkat hogyan érdemes átalakítani az élővilág védelme és a hulladék mennyiségének csökkentése érdekében.

A jelenlévőket arra kérte, és olvasóinknak is ajánljuk, a Facebookon látogassanak el az ÖKOSZENTES oldalra, mondják el véleményüket, tegyék fel kérdésüket a fenntarthatóság témakörében.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.