Emléktábla Eszterkének

Ollai Istvánné Lőrincz Eszter (1934-2021) önkormányzati képviselő, a szociális és egészségügyi bizottság tagja két évtizeden át vett részt nagyon aktívan városunk közéletében. Családja kezdeményezésére, Szentes Város Önkormányzata közreműködésével az emléktáblája elkészült, és leleplezésére november 8-án került sor a Bánomháti temetőben.

Az emléktábla annak az épületnek a falán található, amelyet az általa 1992-ben összegyűjtött lakossági adományok felhasználásával épített az önkormányzat, hogy a temetkezők kegyelettel tudják utolsó útjukra kísérni elhunyt hozzátartozóikat.

Ezúttal is, ahogy két évvel ezelőtt a ravatalánál, Móra József képviselő társa emlékezett meg róla. – Mindenkinek segített. Fontos szerepe volt abban, hogy a városi szociális háló egyre jobban működjön, s például legyen Krízisotthona a városnak. Sok-sok jó cselekedete felsorolhatatlan hosszúságú. Úgy segített, hogy minden apró részletre odafigyelt, ha kellett katonai járművet intézett, hogy a nagy sárban a rászoruló családhoz ki tudják vinni az adományt. Örült az idősek otthona és a Hajléktalan Szálló megnyitásának. Karácsonyi gálaműsorait azért szervezte, hogy minél több rászoruló család ünnepe lehessen gazdagabb.

Fotó archív – nh. Dömsödi Mihály 2009.

Ollainé Eszterke családja képviseletében Éva lánya és László unokája volt jelen az emléktábla leleplezésekor. Őket köszöntve Szabó Zoltán Ferenc polgármester felidézte, hogy a jelenlévő Pásztor Antal önkormányzati képviselővel együtt, házról-házra haladva, adományosztás közben még számos apró feladatot megoldottak az idős beteg, vagy éppen pici gyermekeket nevelő családok érdekében. -Aki jót tesz, az jó ember. Eszterke jólelkű ember volt, aki nyugdíjas éveiben soha sem pihent. Komolyan vette a képviselőséget, s az igazi kemény hölgy fellépésével 2006 és 2010 között, a bizottsági üléseken ugyan nem mindig értettem egyet, de el kell ismerni, hogy rá mindig lehetett számítani – fogalmazott.

A jelenlévők együtt leplezték le az emléktáblát, amely hűen őrzi, immár az utókor számára is, Eszterke felejthetetlen alakját. Jövő májusban lenne 90 éves.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.