Termálenergiára vált a Parkerdő otthon -Gondolatok az ápolóotthonról

A Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonban október 10-én emlékeztek meg az idősek napjáról. Ebből az apropóból kérdeztem Dányiné Nagy Andrea intézményvezető asszonyt az aktualitásokról.

-Minden évben mi is megemlékezünk az Idősek világnapjáról, amit 32 évvel ezelőtt október elsejére határozott meg az ENSZ. A Szentes Város Önkormányzata által rendezett gálaműsorra több mint 30 főt tudunk küldeni. A mostani megemlékezéssel elsősorban azoknak kedveskedünk, akiknek nem sikerült a városi rendezvényen részt venni. Ezúttal a csongrádi Röpülj Páva Kör nyugdíjasainak és a Rigó Alajos Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium (képen) diákjainak kulturális műsorával kedveskedtünk számukra. A Liget Szépe Szociális Alapítványunk segítségével magas színvonalon tudjuk ezeket a rendezvényeket megszervezni.

Az intézmény működéséről mit tudhatunk jelenleg?
-100%-os a kihasználtságunk, 132 ellátottunk van, és mintegy 140 várakozót tartunk nyilván.

Közülük kik kerülhetnek be elsőként?
-A várólistánkról a gondozási szükséglet szerint tudunk befogadni új lakókat, továbbá a 80 év felettiek alanyi jogon jogosultak az ellátásra. A várólistára érkező kérelmek sorrendje e szempontokkal meghatározó.

Szükség volna a városban külön ápolóotthonra. Az önök munkáját egy ilyen intézmény hogyan érintené?

-Az aktív ágyakon a kórházak nem szívesen látják el az ápolásra szoruló betegeket. A kórházak tehermentesítése érdekében az otthonukba bocsátják ezeket az embereket, így általában felkerülnek a mi várólistánkra. Fontos lenne tehát egy fekvőbeteg ápoló intézmény, mi partneri kapcsolatban tudnánk velük működni. A Parkerdő otthon nem teljesen fekvőbeteg ellátásra épült, a cél az volt, hogy időseink foglalkozásokon, kirándulásokon vegyenek részt, jól érezhessék magukat a felügyeletünkkel, a megfelelő szakápolás mellett, amit minden hétköznap napi 8 órában, orvosi felügyelettel tudunk végezni. A komoly egészségügyi problémákkal kórházba küldjük az ellátottakat, s ha lenne fekvőbeteg ápoló intézmény, ott kaphatnának helyet a rászorultságuknak megfelelő ellátás érdekében.

Az intézmény fejlesztési feladatai közül idén mi valósul meg?

-A tavalyi energia válság minket is rosszul érintett, hiszen hatalmas energia igénnyel működünk mind a villamos energia, mind a gáz vonatkozásában. Sikerült átállnunk termálenergiára, a beruházás előnyeit már ezen a télen számszerűen is látni fogjuk. Ez a beruházás nagyon fontos, meghatározó megtakarításokat tud eredményezni hosszú távon.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.