“Szálakra szedve” a Gasztro Piac ügye – Újra a Gólyás Házban az árusok nagy családja

Művészetek Házából Hagyományok Műhelye, mára a Szentesi Művelődési Központ egyik épülete a Gólyás Ház, amelyet a fenntartó igyekszik értékekkel megtölteni. Október 17-én Szentes Város Polgármestere és a Szentesi Művelődési Központ megjelent munkatársai bejelentették, a Szentesi Gasztro Piac visszaköltözik az intézménybe. Idén három alkalommal, október 21-én, november 18-án és december 16-án találkozhatnak a régi megszokott környezetben árusok és vásárlók.

Ebből az alkalomból Szabó Zoltán Ferenc arról beszélt, hogy a kézműves termékek nagyban eltérnek az ipari termékektől, hiszen a kéz ügyessége és a lélek ereje által születő egyedi értékek kerülhetnek a vásárlókhoz. – Mára nagyon megszerettük ezeket a termékeket – mondta. Ebből az épületből indult a Gasztro Piac, és ide tér vissza. A Zöldségpiac túl nagynak bizonyult számukra, s napjaink inflációval, visszafogottabb fogyasztási szokásaival, valamint az élelmiszer alapanyagok ismert árnövekedésével komoly kihívás elé kerültek a Gasztro Piac árusai. Elkel számukra a segítség, amit Szentes Város Önkormányzatától és a Művelődési Központtól meg is kapnak – hallottuk.

-Nem szerettük volna magukra hagyni önöket, ezért szálára szedtük Gasztro Piac ügyét – fogalmazott a polgármester. –Mindannyian hozzátesszük a magunk tudását, lehetőségeit, hogy újra legyenek programok, legyen főzés és megmaradhasson városunknak ez a fontos érték.

Urvári Sándor a Szentesi Művelődési Központ igazgatója hozzá tette, hogy az október 21. rendezvényre közel 40 árus jelentkezett. Azzal invitálta a közönséget, hogy a Gasztro Piac Facebook oldalát is kövessék, ahol folyamatos információk jelennek meg a rendezvényről.

A Gasztro Piac árusait Szabó Csaba, a Helóta Biokertészet tulajdonosa képviselte, aki köszönetet mondott a Kálmán családnak, hogy 2014-ben létrehozták a Gólyás Házban ezt a kezdeményezést. Nagyon örül annak, hogy visszaköltözhetnek a családias környezetbe. Újra lesz gyermekzsivaj és sok mosoly, s valamelyest enyhíthetnek a fogyasztói társadalom velejárójának számító elidegenedésen.
 -Minőségi élelmiszerekkel, kézműves termékekkel várunk mindenkit olyan eseményeken, amelyek az emberért vannak. Jót enni jobb közérzetet, jobb kedvet is jelent. Ilyen környezetben összetartóbb közösség jöhet létre – jegyezte meg.

A szombati programról Vida Viktória, a Szentesi Művelődési Központ programszervezője kiemelte, hogy 14.00 órától várják a látogatókat a Suttyomba zenekar koncertjével. Majd kézműves foglalkozás keretében papírrókát készítenek a gyerekekkel. A felnőtteket pedig kézműves italokkal, ételekkel fogadják. A hagyományokhoz híven a rendezvény ingyenesen látogatható.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.