Egy “nehéz” kiállítás margójára

A Szentes Városi Könyvtárban október 16-án sajtótájékoztató keretében láthattuk azt a kiállítást, amely Kertész Imre Nobel díjas író életművének állít emléket. A hónap végéig látogatható különleges tárlatot Szabó Zoltán Ferenc polgármester ajánlotta a szentesiek figyelmébe.

A sajtó képviselőit Szekeres-Dancsó Mónika igazgatónő köszöntötte, aki megköszönte, hogy a Szentes Városi Könyvtár fogadhatta a neves író dokumentumtárlatát. Szabó Zoltán Ferenc polgármester felidézte a magyar származású író életútjának egyes eseményeit, melyekből rokon vonásokra helyezte a hangsúlyt a jelenben.

Azt mondta, a gyermekkori traumák sohasem tudnak feloldódni az emberi elmében. Ami átsegíthet a borzalom és kilátástalanság romboló emlékein, az a remény egy jobb jövőben. A 2002-ben irodalmi Nobel-díjban részesült író élete kihívásokkal volt terhelt. Munkásságának elismerései arról tanúskodnak, hogy a legembertelenebb körülmények ellenére mindenkor a boldogság alapját, azaz a szabadságot kereste, képes volt változni, igyekezett beilleszkedni. A kiállítás anyagát nehéznek nevezte, hiszen a téma, amit boncolgat, végtelen, ennek alátámasztására napjaink borzalmaira utalt. Ezek a rolapok (képen) arra figyelmeztetnek, hogy a bántalmazás, az erőszak elfogadhatatlan. Egymás megbecsülésének, elfogadásának és elismerésének szeretetteljes megélése lehet csak jövőbe mutató.

A kiállítást városunkba a Szentesi Művelődési Központ igazgatója, Urvári Sándor hozta el. A sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a Petőfi szoboravató és október 23. megünneplése időszakában igen aktuális ez a kiállítás. A 14 rolapból 7 a könyvtár földszintjén, 7 az első emeleten található.
Arról is szólt, hogy Szentes méltán lehet büszke a közelmúltban elnyert „Önkormányzatok a Közművelődésért” díjra, amely a városi közművelődési intézmények együttműködésének is az eredménye. Azonban az intézmény a város középiskoláival is folyamatosan tartja a kapcsolatot, így jött el városunkba a Petőfi 200 busz, és október 20-án reggel 200 középiskolai diák látogat el a múzeumba. Október 27-én pedig Monoki Mariann, a Bartha János Technikum igazgatónője, magyar-irodalom szakos tanár tart előadást a diákoknak Kertész Imre irodalmi munkásságáról.

Kép és szöveg: dite

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.