Mentorprogramot indít a DélKerTÉSZ – Teher alatt, de számottevő a növekedés

Az ősz a Délalföldi Kertészek Szövetkezeténél a palántaszerződések kötésének ideje. Nagypéter Sándor elnök-ügyvezető úr elmondta érdeklődésemre, hogy október 2. és december 1. között várják a mintegy 480 tagjukat, hogy a jövő évre vonatkozó termesztési elképzeléseiket, támogatási igényeiket átbeszéljék és írásban rögzítsék. Készülnek továbbá a hagyományos Őszi Hajtatási Szakmai Napra, amelyre telephelyükön október 26-án kerül sor.


A programról az elnök úr elárulta, a Parlament előtt van egy új termelői szerveződéseket szabályozó törvény, amelynek részleteiről szeretnének többet megtudni a szakminisztérium képviselőjétől. Meggyőződése, hogy azok a heterogén szervezetek életképesek ma, amelyeknek az alapítói közös értékek és célok, valamint kölcsönös előnyök mentén „bútoroznak” össze.
A hajtatási nap programja előadói között lesz Ledóné dr. Darázsi Hajnalka szaktanácsadó, aki a pritaminpaprika hajtatási és forgalmazási tapasztalatait összegzi. Szabó Béla szaktanácsadó a hajtatott paprika és paradicsom kórokozóiról és higiéniai követelményeiről tájékoztatja az érdeklődőket. A hazai és külföldi paprika piac lehetőségeiről hallhatnak ismertetőt a jelenlévők dr. Apáti Ferenctől, a FruitVeb elnökétől. Majd ebédig kerekasztal beszélgetés témái lesznek a paprika termesztés és kereskedelem aktuális kérdései.


A hajtatott paprikatermesztésben részt vevő mintegy 350 család részére nyújtott komplex szolgáltatások a folyamatos fejlődés, hatékonyság zálogai. Ennek színtere az új komplex logisztikai csarnoképület, amelynek „belakása” meghozta a várt eredményeket, hiszen folyamatosan a szezonban több héten keresztül heti 5800 mázsa fehér paprikát megakadás nélkül tudtak a termelők beszállítani, ahol a logisztikai, csomagolási és kereskedelmi tevékenység elvégzésével juttatták el a fogyasztókhoz a frisspiaci hazai árut. Voltak kiugró hetek, amikor ez a mennyiség 6200 mázsára emelkedett. A DélKerTÉSZ ugyanis a szerződött és jelentett mennyiség feletti terményt is befogadja a tagoktól – hallottuk. A kezdetben szkeptikus tagjaink is meggyőződtek mostanra a logisztikai központunk előnyeiről, hiszen azáltal jobban elférnek, hogy megduplázódott a hely a régi logisztikai épületekben, ahol a válogatást immár hét válogatógépen végezhetik az előzetes időbeosztás alapján. A nagy hűtőkapacitás kihasználásával pedig megőrizhető a termékminőség és megoldható a tárolás. A hatékonyságnak köszönhetően a folyamatosan növekvő munkabér költségeket kordában lehet tartani. Az utóbbi egy évben megszaporodó áramkimaradások kiküszöbölésére a közeljövőben aggregátorokat fogunk vásárolni, hiszen a szezonban naponta átlagosan minimum fél milliárd forint értékű áru átvételéről, ideiglenes tárolásáról, csomagolásáról és piacra jutásáról kell felelősen gondoskodnunk.

Standjuk a Farmer Expón.

Milyen új szabályozást kellett alkotni a hatékony működés érdekében?

-Kezdetben gondolkodtunk, hogy egy előre leírt szabályozás mentén kezdjük el az új helyen a munkát. Azután mégis csak a gyakorlatra támaszkodtunk, vagyis rutinos kollégáink kreativitásukkal meg is alkották a működés módszertanát a gyors logisztika érdekében. Mára kialakult egy olyan logisztikai rendszer, amelyet az idei évi tapasztalatok alapján a jövő évben további finomítással tökéletesíteni tudunk. A másik dolog, nagyon jó, hogy 16 rámpa van, ám a csúcs időszakokban 27 kamionnyi áru hagyta el a telephelyünket. Ez a logisztikai csarnok a mi léptékeinkben ugyan óriásinak tűnik, de még így sem közelítjük meg a belga vagy a holland logisztikai központok teljesítményét.
A felvásárlási árak idén is a tavalyihoz hasonló kedvező szinten alakulnak?

-Ebben az évben állandóan többoldalú nyomásnak vagyunk kitéve. Egyrészt felülről a kormányzati infláció ellenes intézkedéseknek, másrészt a költséghatékonyság megőrzése érdekében törekszünk a minél magasabb értékesítési árakra, ami azonban nem alakul úgy, ahogyan tavaly. Harmadrészt pedig meg kellett állapítanunk, hogy a fogyasztás is visszaesett mintegy 15%-kal. Mi ennek ellenére kb. 6%-os belföldi mennyiségi növekedést el tudtunk érni a paprika és paradicsom forgalmazás terén. Az árfolyamok alakulása a következő tényező, tavaly magas volt ugyan, ami kedvezett az exportunknak. Ma viszont az árfolyamváltozás miatt, az export forgalmazás árai alacsonyabbak, mint tavaly. Különösen a fürtös paradicsom vesztese ennek az évnek. Árnyékot vet a munkánkra az is, hogy egyre növekszik az egyiptomi, jordán és marokkói import aránya az áruházláncokban. Ezért felkerekedünk egy egyiptomi tanulmányútra, hogy megismerjük azt a technológiát, amelynek köszönhetően mind a kápia paprika mennyiségét, mind a minőségét ilyen jól, akár 12 hónapig tudják tartani.


Az elnök úr arról is beszámolt, hogy folytatódik a cégnél az energiahatékonysági program. Hőszivattyú beszerzésével több tízezer köbméter gázt váltanak ki még az idén. A telephelyükön és tagjaiknál további hat termelési helyen folyamatban van a napelem beruházás, amelyből már négy helyen termeli is az energiát a rendszer. A fiatal termelők integrálására, azaz az utánpótlás felkészítésére pedig mentorprogramot szeretnének indítani, amivel magasabb szintű együttműködést alakítanak ki a Bartha János Kertészeti Technikummal.

Dömsödi Teréz
(Fotók: DélKerTÉSZ)

Egy hozzászólás “Mentorprogramot indít a DélKerTÉSZ – Teher alatt, de számottevő a növekedés” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42225 online lapszámunk 1. és 6. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.