Pályázik a város a szóróparcellára – Díszkút egyedi fejlesztésben

Régi igény, hogy a Kálvária temetõben legyen szóróparcella. A képviselõ-testület a város költségvetésében egy benyújtandó pályázathoz önrészt is rendelt erre a célra.

 Ily módon az önkormányzat a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanácshoz e hónapban nyújtotta be pályázatát a megvalósítás érdekében. A Kálvária temetõben az urnasírhelyek által körbezárt térben a Favorit Tervezõ és Szolgáltató Kft. saját fejlesztésû, a halotti hamvak száraz szórására alkalmas dísz szórókútja épülhetne meg a támogatásból.
A szórókút kézi mûködtetésû, szóróurnával, urnatartóval, vezérlõ elektronikával van ellátva, és 72 vízsugár kibocsátására képes, vízgépészetileg zárt rendszer. A halotti hamvak a díszkút tengelyében elhelyezkedõ, különleges tulajdonságú üvegcsövön át, a vízzel nem érintkezve hullhatnak a dísz-szórókút alatt lévõ, a hamvak végleges nyughelyéül szolgáló tá-rolóaknába. Télen a berendezések mûködését fagyálló folyadék teszi lehetõvé.

A díszkút víztartálya rozsdamentes acéltartály, amely nemeskõ, fekete gránit kútkávában lesz elhelyezve, és négy vízmentes halogénizzó felel majd a díszvilágításáért. A berendezés költsége 12.183.000 Ft, amelybõl az önkormányzati saját forrás alig haladja meg a 3 millió forintot. Tehát nyertes pályázat esetén közel 10 millió forint segítheti a szóróparcella kivitelezését.

A szóróparcella szükségességét az a tény is indokolja, hogy sokan – különféle megfontolásokból – a hamvakat tartalmazó urnát magukkal viszik, otthon helyezik el, ami hoszszú távon nem biztos, hogy kegyeletteljes megoldás, – említi Czirok János-né, a Polgármesteri Hivatal Mûszaki Osztályának vezetõje.
– Az itt elszórt hamvak  névtelen temetõje lesz a szóróparcella? – kérdezzük.
– Igen, nem tervezzük feltûntetni az ily módon végsõ nyughelyükre kerülõ személyek nevét, hiszen ezt a megoldást – feltételezzük – a családtagok teljes egyetértésben választják. Igény szerint a megemlékezés virágainak, mécseseknek az elhelyezhetõségét illõ és méltó módon ki fogjuk alakítani. A díszkút valójában egy szökõkút, amely az urnás temetések idején ebben a minõségében fogja a szertartások színvonalát emelni.
– Ez a temetkezési mód milyen költségekkel lesz vállalható?
– Ma még pontos árat nem tudok mondani. A beruházás elkészülte u-tán fogja a képviselõ-testület elfogadni a díjszabást. Az azonban már ma is bizonyos, hogy a legkisebb költségû temetkezési mód a szóróparcella használata, – válaszolja.

Czirok Jánosnétól azt is megtudjuk, hogy a parcella élettartama legkevesebb ötven évre van tervezve. Az öt köbméteres tároló akna végül lezárásra kerül, s fedlapján jelölik majd a temetkezés idõszakát. Az illusztrációkból is látszik, szép és látványos eleme lehet a Kálvária temetõnek a kétfunkciós díszkút. Az idõ ad arra választ, mennyiben reformálja meg a helyi temetkezési szokásokat.
Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.