Családsegítés, fókuszban a fiatalok helyzete – 30 évről, sok szemközt

30 éves jelenlegi formájában a családsegítés és 30 éves idén a Szentesi Családsegítő Központ. Ebből az alkalomból rendezett konferenciát a Megyeháza udvarán szeptember 8-án.

A konferencia mintegy 350 résztvevőjét Gál Antal intézményvezető köszöntötte, figyelmükbe ajánlva a fő témát, a fiatalok mindennapi kihívásaival való szembenézést.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester megnyitó beszédében arra irányította a figyelmet, hogy a családsegítés nem csak 30 évvel ezelőtt, napjainkban is fókuszban áll. 17 éves közéleti tevékenysége során mindenkor azt tapasztalta, hogy Szentes sűrűre szőtt szociális hálója gyors és biztos segítséget nyújt a kiváló szakemberek munkájának köszönhető. Az elmúlt évek nehézségei közepette az is bebizonyosodott, hogy az itt lakók egymásért is sokat tesznek, ezért tisztelet és megbecsülés övezi az elmúlt évtizedek eredményeit, s azok megteremtőit.

Isten áldását küldte Farkas Sándor miniszterhelyettes, levelében a családsegítőknek, és méltatta az elmúlt három évtizedben végzett munkájukat.

A délutáni program előadói közül Tari Annamária klinikai szakpszichológus részletesen szólt a fiatalkori szorongások okairól és az online világ kihívásairól. Felhívta a figyelmet, hogy már a reggeli rituáléink közé beékelődő virtuális valóság mennyire veszélyes és káros lehet; hiszen már ezzel komoly terhelésnek tesszük ki az agyunkat. A közösségi média és a számítógépes játékok tátongó „fekete lyukként” nyelik el a gyerekeket – fogalmazott. A mindennapi élet felgyorsulása, a „le ne maradjak” kényszere csak fokozza a szorongást gyermek, felnőtt esetében egyaránt. Olyan érzelmi viszonyulásunk alakul ki ezek iránt az eszközök iránt, amelyekkel nagyon vigyázni kell, hiszen gyakran az online ítélkezés szembe helyezkedik pl. az anyai mondatokkal, létrehozva a zenés-táncos kamasz érzelmi károsodását.

A 35 év körüli „Y” generáció és a közösségi média viszonyában helyet kap az agresszió, a rivalizációs irigység. A fiatal felnőtt önállósodása akadályokba ütközik, még 30 év felett is ragaszkodik a „mamahotelhez” és a gyermeki pozícióihoz. Az online illúziók közé tartozik, hogy sok gyerek szeretne influenszer lenni, vagy a kedvenc infuenszerére hasonlítani. Ehhez képest elvárás az offline életben jó fejnek maradni.

A rendezvény vendége volt a Belügyminisztérium főosztályvezetője, dr. Andráczi-Tóth Veronika, aki összefoglalta a családsegítés aktuális helyzetét a 70-es évektől napjainkig. Az 1970-es évek második felében az egyes devianciák kutatása már fontos szerephez jutott. A gazdasági, társadalmi problémák azonban 1989 után erősödtek fel a munkanélküliség és a hajléktalanság fokozódásával. Ezekre a válságtényezőkre adott választ az 1993 évi 3. törvény. Majd a főosztályvezető asszony részletesen ismertette a törvénnyel összhangban hozott intézkedéseket és azok hatásait.

Dr. Zacher Gábor toxikológus arra a kérdésre kereste a választ, vajon tudnak-e a fiatalok nemet mondani az őket érő negatív hatásokra, vagy inkább „keretsértőek” maradnak. Az egyik ilyen kínálat, amire nemet illik mondani, a tudatmódosító szerek használata. Magyarország e tekintetben a 3-4 évvel ezelőtti szinten van, ami kedvezőbb, mint gondolnánk. Ennek ellenére az orosz ruletthez hasonlította az újabb és újabb készítmények felbukkanását, azok emberi szervezetre gyakorolt hatását. Ami hiányzik hazánkban, az a megfelelő kábítószer ellenes stratégia.
Hangsúlyozta, hogy ennél sokkal nagyobb gond Európával párhuzamosan Magyarország elöregedése is. 2050-re hazánk lakossága legalább 13%-kal csökken, ami azt is jelenti, hogy egyes kistelepülések kiürülhetnek. További kihívásként értékelte a globális felmelegedés és a háborús helyzet következményeit, a megélhetési krízis hatásait. Mindezek miatt a fiatalok hihetetlen módon szoronganak – mondta.

Majd szólt a dohányzás, azon belül is az elektromos cigaretta népszerűségéről. Ez utóbbi legalább hétezer ízben létezik. Beszélt azonban arról is, hogy hazánkban legalább 900ezer alkoholfüggő embert tartanak nyilván. Ez a függőség ám csak egy a sok közül, számos, a játék-, és online függő személyiségek csoportjába sorolható fiatal, vagy akár idősebb. Végezetül megállapította: „A gyermeknevelés a világ legveszélyesebb extrém sportja” napjainkban.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.