Önvédelmi tábor a műszaki ezrednél – Nem csak egyszerre léptek, sokat is fejlődtek a fiatalok

Augusztus 17-én a MH. II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezrednél, a Damjanich laktanyában jártam, ahová a nyár második önvédelmi tábor turnus foglalkozásaiba nyerhettem betekintést.

A laktanyában Király Róbert Sándor főhadnagy kommunikációs tiszt és Tóth Gellért kijelölt táborparancsnok, a műszaki ezred megbízott kiképzési főnöke fogadott és kalauzolt.

A táborvezető elmondta, hogy ebben az évben a műszaki ezred két turnus búvár táborral és két turnus önvédelmi táborral lepte meg a fiatalokat. Mindegyikre nagy volt az érdeklődés. A jelenlegi táborozó csoport 26 középiskolás fiatalból állt, akik az ország különböző részeiből, hárman pedig Erdélyből érkeztek. Megtudtuk, hogy a táborozók mintegy fele lány, többen már évek óta visszatérő vendégek. A táborozók között találtuk a Honvéd Kadét programban részt vevő HSzC Zsoldos Ferenc Technikum tanulóit is. Felvilágosítást kaptunk arról, hogy a táborozók az állóharc alapjait sajátítják el, így a sérülésmentes esés, gurulás technikáját, vagy azt, hogyan kell menedéket építeni, mit jelent a víztisztítás és általános katonai ismeretekre is szert tettek. Mindezekről a tábor végén járőr verseny formájában adtak számot. A táborzárásra meghívást kaptak a szülők, ekkor megismerték az öt nap alatt nyújtott teljesítménye alapján gyermekük erősségeit. A kiemelkedő tábori teljesítményeket a szervezők jutalmazták.

Tóth Gellért táborparancsnok összegezte a napi programokat, amelyek az első napi zászlófelvonástól és ismerkedéstől kezdve a harcművészetek szellemiségével, küzdősport technikák megismerésével és elsajátításával, és nem utolsósorban erőnléti edzésekkel teltek.

Ezen a napon sem történt másként. Bozsóki Imre 4 danos Aikido és judo edző, a Honvéd Rákóczi SE sportolója és tanítványai tanítottak látványos és hatékony önvédelmi fogásokat a táborozóknak. „Aki nem tanulja meg elviselni a fájdalmat, az sohasem lesz mester.” – jegyezte meg Bozsóki Imre, aki 30 éve műveli a sportágakat. Az Aikidot azért ajánlja mindenkinek, mert a legkevésbé agresszív sport. Mozgáskultúrája pedig jó érzést, magabiztosságot kölcsönöz művelőjének. Kiváló lehetőség saját határaink kitágítására, a személyes fejlődésre – avatta be a táborozókat.

A bentlakásos tábor 5 lakósátrában táboroztak a fiatalok, akik így éjszakai menetgyakorlaton is részt tudtak venni. Napi ötszöri étkezést biztosított a honvédség számukra. Ily módon jelképes napi 3500 Ft-ot kellett befizetniük a szülőknek a táborozás díjaként.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.