Üzleti találkozó a kínai delegációval – Szentes Keleti útja

A ganzhou-i delegáció szentesi látogatása augusztus 22-én üzleti találkozóval folytatódott a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban, melynek kezdetén a házigazda Szabó Zoltán Ferenc polgármester köszöntötte a vállalkozások megjelent képviselőit. Felelevenítette, hogy a kínai kapcsolatok kiépítésén immár öt éve dolgozik az önkormányzat, melynek eredménye a Szentes Kereskedőház Nonprofit Kft megalakulása és tevékenysége a helyi vállalkozásokért. Felidézte továbbá, hogy a COVID járvány kezdetén felbecsülhetetlen értékű kínai támogatást kapott városunk. Ez a gesztus az évek alatt kiépülő bizalom fontos bizonyítéka.

-Bármennyire is futurisztikus egy 25 ezer fős város és egy 10 milliós település kapcsolatfelvétele, ám közös a gondolkodás abban, hogy kölcsönösen megtaláljuk az együttműködés mindkét fél számára előnyös pontjait és szentesi vállalkozások segítséget kaphassanak a kínai piacra jutáshoz.

Elmondta, hogy az előző nap délutánját szentesi cégek látogatásával töltötték, a termálhő hasznosítás a Szentes Városi Szolgáltató Kft-nél újszerű tapasztalatokat hozott a vendégek számára, majd hozzá tette: „a kínai nagyváros kistestvére leszünk ugyan, de Szentes befogadó város és örök megbecsüléssel tartozik azoknak, akik korrekt partnerei a mindennapokban. A cél, hogy a kapcsolatfelvétel a gyakorlatban mindkét fél megelégedésére, pozitív hasznára folytatódjék.” Végül megköszönte Zsemberi János és Sándor Melinda támogató segítségét a két nap eseményei alakításában.

Ezután Ganzhou város bemutatkozó filmjét láthattuk, melynek tartalmát Zou Zhi Yu alpolgármester foglalta össze és egészítette ki. A magyar fordításban a Szentes Kereskedőház NKft. ügyvezetője működött közre.

Az alpolgármester úr megerősítette, településük 39 ezer négyzetméteren terül el, lakosságuk közel 10 millió fő. 2022-re a GDP-jük az előző három év eredményéhez képest megháromszorozódott, és ezzel a teljesítménnyel Kína 300 városa között a 62. helyen állnak jelenleg. Mostanra teljesen felszámolták a szegénységet. Három nemzeti fejlesztési, és három Hi-tech övezettel rendelkeznek. Területük gazdag földfémekben, továbbá Kína legnagyobb erdőterületével rendelkeznek. A narancstermesztés 5600 hektáron folyik, ami a legnagyobb a világon.

Az üzleti lehetőségeikről Zou Zhi Yu öt területet emelt ki. Az egyik, hogy a városhoz tartozó tartományok mindegyike eléri az autópályát, míg a másik, hogy repülőterükről közvetlen járat közlekedik Peking és Shanghai irányába, tehát a világ bármely pontját el tudják érni. A harmadik az elektronikus (ekereskedelem) kiépítettségét is kiválóan kihasználják. A negyedik előny befektetőik számára, hogy a kínai állam figyelmét és folyamatos támogatását bírják, hogy fejlesztéseikhez megfelelő erőforrásokkal rendelkezzenek. Az ötödik előny és lehetőség az a befektetés ösztönző alap, amellyel befektető partnereiket támogatni tudják.

Arról is hallhattunk az alpolgármester úrtól, hogy egyik kiemelkedő iparáguk a bútorgyártás, a háztartási készülékek és a belsőépítészet sajátos együttes alkalmazása. A másik az új energiás termelőipar, amely három járműipari nagyberuházásra épül, valamint a textilipar. A hétfő délutáni céglátogatások kapcsán az alpolgármester úr megjegyezte, hogy az Árpád Agrár Zrt-nél és a Duna-R Kft-nél tett látogatás hagyta benne a legmélyebb benyomást, s az már konkrétum, hogy a Hungerit Zrt termékeinek kínai piacokra jutását elősegítsék.

A találkozó végén Szabó Zoltán Ferenc polgármester az együttműködési szándéknyilatkozat négy pontja alapján bejelentette, hogy szeptemberben elindul városunkban a Keleti út program a Szentes Kereskedőház NKft-n keresztül, melynek lényege, hogy kölcsönös előnyökkel, összefogva Szentes is felemelkedő pályára kerülhessen.

Kép és szöveg: D. T.  

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.