Vajon mit hoz majd Ganzhou és Szentes együttműködése?

Szentes Város Önkormányzata nevében Szabó Zoltán Ferenc polgármester, valamint a Dél-kínai Ganzhou város alpolgármestere, Zou Zhi Yu együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá augusztus 21-én, a Városházán.

A hat fős kínai delegációt a szentesi polgármesteri hivatalban Szabó Zoltán Ferenc polgármester és Kiss Csaba István alpolgármester, valamint Bocskay István ipari park referens fogadta. Ganzhou mintegy 10 millió lakosú nagyváros Dél-Kínában. A kétnyelvű együttműködési szándéknyilatkozat a gazdasági élet minden területére, továbbá a kultúra, túrizmus, sportkapcsolatok felvételére irányul. Bocskay István bejelentette, hogy Szentes új és különleges nyitást, Keleti út programot indít, s e programban együttműködő partner a Szentes Kereskedőház csapata is.

Szabó Zoltán Ferenc elmondta, hogy Ganzhou várossal a kapcsolatfelvétel már több mint két esztendeje történt. Majd arról beszélt, hogy a Szentes Kereskedőház Nonprofit Kft a helyi vállalkozások segítése céljával jött létre, ami kapcsolati tőkével, információáramlással és ügyintézéssel lehetséges. A cél az, hogy a szentesi négyezer vállalkozás közül bármelyik, akár a legkisebb is megjelenhessen Ganzhou-ban. Az együttműködési szándéknyilatkozat kölcsönös aláírására a települések bemutatkozását követően történt.

Zou Zhi Yu Ganzhou város alpolgármestere először megköszönte a meghívást és a vendéglátók részéről a szeretetteljes baráti fogadtatást. Lenyűgözte az alföldi táj, a pompás épületek látványa. Magyarországot Európa szívének tekinti, amely kulturális örökségével, egyedi vonzerővel rendelkezik, ahol összefonódnak a történelmi hagyományok és a modern civilizáció, s ami tovább is öröklődik.

Városukról megemlítette, hogy Ganzhou 2000 éves település, amely a Qin-dinasztia idején alakult, és a Song-dinasztia tette várossá hat területi egységből. Városuk a narancstermesztés, a mezőgazdasági termesztés és feldolgozás, valamint a ruházati ipar virágzásáról híres. Az összesített gazdasági teljesítményük az elmúlt évtizedben rendkívül fellendült, és úgy látja, hogy szándékaik, valamint Magyarország keleti nyitás politikája nagyban összecseng, amit az is alátámaszt, hogy a kínai- európai vasútvonal Budapestre vezet. A két fél kulturális, gazdasági és kereskedelmi kapcsolatai folyamatosan mélyülnek. A Szentessel való együttműködést mind a kulturális csereprogramokban, mind az ipari beruházások terén jó lehetőségnek látja, elő kívánják segíteni, hogy a szentesi vállalkozások számára egyenes út nyíljék a kínai piacra. A Kína és Magyarország közötti diplomáciai együttműködés 74. évfordulóján került sor a mostani együttműködési szándéknyilatkozat aláírására. Ezúton meg is hívta Szentes delegációját városukba, és azt kívánta, hogy az együttműködése a két településnek örökké tartson.

Ezután Szabó Zoltán Ferenc a médiák jelenlévő képviselői számára felolvasta a 4 pontból álló szándéknyilatkozatot. Majd kölcsönös ajándékozásra került sor. A szentesiek ajándéka az együttműködés időbeni végtelenségét és a hagyománytiszteletet fejezi ki, míg a kínai delegáció ezer éves porcelán ajándéka az egészség fontosságára irányítja a szentesiek figyelmét.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.